Filatelisten vereniging De Helmveste Helmond en Omstreken is opgericht in 1977

DOLFIJNEN
(December 2015)

En dan waren er natuurlijk de dolfijnen. Zo mooi en spits. En dus dacht ik: "laat ik eens kijken of er postzegels zijn met dolfijnen". En jawel, ik vond er een berg. Bij Frankrijk (5 juni 2002) kwam er b.v. een zegel uit. En er blijken ook nog soorten in te zijn. Dat heb ik nooit geweten!

Delphinus delphis
Bij Malta kwam er een zegel van de 'gewone dolfijn' (Delphinus delphis) uit op 21 april 2004. En St. Pierre en Miquelon gaf er op 16 maart 2005 een zegel van uit En Tanzania op 11 oktober 2003.

Tursiops truncatus
Cyprus gaf op 9 september 2004 een zegel uit met de Tursiops truncatus.

Gestreepte dolfijn
Ook op 21 april kwam Malta met een afbeelding van de gestreepte dolfijn. Wie weet wat de bijzondere naam is?

Lagenorhynchus acutus
Op 29 maart 2004 kwam St. Pierre en Miquelon met een zegel van de dolfijn met witte zijden, de Lagenorhynchus acutus.

Tursiops truncatus
De 'fles-neus dolfijn' werd op 11 oktober 2003 op een postzegel van Tanzania afgebeeld.

En ook Oekraïne kwam ermee op 28 juli 2005.

Leerzaam
Wat ik er zo van zie is het verzamelen van postzegels met dolfijnen best de moeite waard.

Kanaaleilanden in de Tweede Wereldoorlog (Deel 1)
(December 2015)
Bron: Postzegelblog, www.postzegelblog.nl

Het enige Britse gebied dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door Duitse troepen werd bezet, waren de Kanaaleilanden. De Britse regering had op 15 juni 1940 besloten om de eilanden in het geheim te demilitariseren en de bevolking opgeroepen om zoveel mogelijk naar Groot-Brittannië te vluchten. In elk geval vertrokken schoolkinderen vergezeld van hun ouders naar Engeland. Op 28 juni 1940 werden de havens van Guernsey en Jersey gebombardeerd en de eilanden op 30 juni 1940 bezet.

De Duitse troepenmacht was aanzienlijk, op elke twee eilandbewoners die waren gebleven, was een Duitse soldaat gelegerd. Enorme betonnen kustverdedigingswerken werden aangelegd.
Al snel ontstonden tekorten op het gebied van levensmiddelen, water, enzovoorts, maar ook op postaal gebied. De voorraad postzegels van 1 Penny raakte uitgeput. Op 24 december 1940 werd door de Postdienst een mededeling uitgebracht dat in verband met het tekort aan postzegels van 1 Penny het werd toegestaan om postzegels van 2 Pence gehalveerd te gebruiken op poststukken.

Naast de postzegel van 2 Pence oranje met afbeelding van Koning George VI, uitgegeven vanaf 31 januari 1938, beschikte de postkantoren ook over de postzegel van 2 Pence, eveneens oranje, uitgegeven op 6 mei 1940 ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van de gegomde postzegel. Naast de afbeelding van Koning George VI een afbeelding van Koningin Victoria zoals gebruikt op de beroemde Penny Black.

De vroegst bekende datum van gebruik van de gehalveerde postzegels is 27 december 1940. De zegels konden worden gehalveerd van linksboven naar rechtsonder of van rechtsboven naar linksonder.

Het waarom van een dubbele, gehalveerd paar zegels gestempeld op de eerste dag, 27 december 1940, is me niet duidelijk! Dat had toch geen enkele zin? Of redeneerde de afzender dat twee halve zegels van 2 Pence samen, twee maal 1 Pence, ook weer 2 Pence was? Waarschijnlijk een 'filatelistisch' grapje. En dat er veel meer 'maakwerk' bestaat met deze gehalveerde zegels is zeker.

Bij gebruik van de onderste helft van de zegels was de waarde van 2 Pence te zien.

Dat was uiteraard niet het geval als men de bovenste helft gebruikte.

Men kan ook gehalveerde zegels tegenkomen van oudere uitgiften, zoals de zegel met afbeelding van Koning George V, uitgegeven op 21 januari 1935. En nog ouder, uit 1912 met afbeelding van Koning Edward VIII, maar die heb ik nog niet gezien. De meeste poststukken met gehalveerde zegels waren bestemd geweest voor adressen op het eiland zelf.

Decemberzegels 2015
(December 2015)

Met de nieuwe Decemberzegels maakt PostNL het ook dit jaar mogelijk om in de kerst- en nieuwjaarsperiode een kaart te versturen aan familie, vrienden en relaties tegen een voordeliger tarief. De Decemberzegels 2015 zijn ontworpen door de Neder-landse ontwerper Tord Boontje.

Over het ontwerp
De Decemberzegels 2015 zijn ontworpen door ontwerper Tord Boontje. Op elke postzegel staan getekende verhaaltjes met dieren en mensen. De verhaaltjes verbeelden dat kerst en nieuwjaar feestdagen zijn die vooral samen worden gevierd. Daarom zijn op elke postzegel de hoofdrolspelers niet geïsoleerd afgebeeld, maar hebben ze steeds op een of andere wijze contact.
De geportretteerde zijn als silhouetten getekend, met gebruik van feestelijke kleuren. Alleen de postzegel met de hazen is in zwart-wit. De vogels, eekhoorns, zwanen, herten, hazen, de hond, de vos, de ijsbeer en de drie meisjes zijn afgebeeld tegen een blauwe, rode of witte achtergrond met stralende sterren, vuurwerk, ijskristallen, kerstbomen, boomtakken, bloemen en andere decembersymbolen. Deze sierlijke motieven zijn ook toegepast om mens of dier te detailleren: bijvoorbeeld de kerststerren op de truien van de meisjes.
Op de postzegels spelen de dier- en mensfiguren de hoofdrol en vormen de decoratieve elementen de verbindende factor. "Ik werk graag in lagen", zegt Tord, "met een voorgrond, een achtergrond en een middenlaag. Het ziet er soms een beetje rommelig uit - dat is opzet, dat vind ik ook wel bij december horen. Hetzelfde geldt voor het gebruikte lettertype, de Futura. Uiterst leesbaar, maar tegelijkertijd een beetje romantisch en sprookjesachtig."

Op de postzegels zijn ruim twintig personages afgebeeld, waarvan enkele opvallende. Tord: "Met opzet heb ik een paar dieren gekozen die je niet direct met december associeert. Bijvoorbeeld zwanen omdat ik bij watervogels altijd aan Nederland moet denken. Zwanen zie je vaak wanneer je met de trein reist en ik vind ze prachtig! Ook wilde ik een vogel gebruiken die alleen in sprookjes bestaat, een feniks dus. En een zwaluw die je nooit in december ziet, want die zitten dan in Afrika. Het blijft fantasie natuurlijk, maar hierdoor verwijst deze postzegel ook naar mensen die tijdens de feestdagen afwezig zijn. Als tegenwicht zijn er herkenbare decemberelementen als herten, hazen, eekhoorns, kerstbomen. Juist die combinatie vind ik aardig - dat past ook wel in mijn stijl: vrolijk, elegant, verhalend."

Technische specificaties

Zegelformaat : 20,8 x 25,3 mm
Tanding : slitvorm
Papier : normaal met fosforopdruk
Gomming : zelfklevend
Druktechniek : offset
Oplage : 6.500.000 velletjes
Drukkerij : Joh. Enschedé Security Print, Haarlem
Drukkleuren postzegel : geel, magenta, cyaan en zwart