Filatelisten vereniging De Helmveste Helmond en Omstreken is opgericht in 1977

MIDDELEEUWSE SCHRIJFSELS
(Januari 2015)

Brandaan van Clonfert (484-577) was een abt uit Ierland, die daar een aantal kloosters stichtte. Sint Brandaan, bijgenaamd De zeevaarder, maakte veel zeereizen samen met zijn medebroeders en ontdekte o.a. de Faeröer eilanden. Een van zijn zeereizen is beschreven in "De Reis van Sint Brandaan", een Middelnederlands gedicht uit de 12e eeuw (hoewel de gebeurtenissen al eerder werden beschreven in een prozastuk uit de 9e of 10e eeuw).

Hoewel deze zeven jaar durende reis vol zit met mythische verhalen, schijnt hij hierin Amerika ontdekt te hebben. De Brit Timothy Severin stak met de curragh (met ossenleer beklede boot) in 1976 de oceaan over en landde in Canada. Stempel ter gelegenheid van expositie Catharijne convent Utrecht.

Van Den Vos Reynaerde is een episch dierdicht, dat geldt als een hoogtepunt in de Nederlandse middeleeuwse literatuur, 3469 dichtregels in het Diets. De schrijver Willem (achternaam nog steeds niet officieel bekend) baseerde zijn epos op eerdere dierenverhalen. Reynaert zit vol met schurkenstreken. Er zijn tal van satirische verwijzingen te vinden naar mens en maatschappij. Vooral de adellijke en de geestelijkheid krijgen er van langs.
Er zijn een aantal verwijzingen in het verhaal naar de stad Hulst.


CHINESE STERRENBEELDEN
(Januari 2015)

Twee voor thematici niet geheel onbelangrijke emissies staan in Nieuw-Zeeland op stapel. Een maand voordat het Jaar van het Schaap begint (13 februari 2015) wijdt Nieuw-Zeeland 14 januari vier zegels aan dit Jaar.

Op de zegels: een pictogram in moderne Chinese karakters (80c); een uit papier geknipt/gesneden schaap ($1,40); schapen in de wei ($2,00) en de Church of the Good Shepherd, die in 1935 in Mackenzie Basin werd gebouwd ($2,50). De vier zegels zitten ook in een velletje.


ALICE IN WONDERLAND
(Januari 2015)

Honderd vijftig jaar geleden verscheen Lewis Carrol's klassiek boek Alice's Adventures in Wonderland. Om dit feit te vieren geeft Royal Mail 6 januari een velletje met tien zegels uit waarop de avonturen van Alice door de illustrator Grahame Baker-Smith opnieuw in beeld worden gebracht.
Op de zegels de onvergetelijke karakters, zoals White Rabbit, de Cheshire Cat, en natuurlijk Alice zelf. De zegels zitten op een ongebruikelijke manier in het velletje, twee steeds dezelfde waarden onder elkaar: The White Rabbit (2nd), Down the Rabbit Hole (2nd), Drink Me (1st), The White Rabbit's House (1st), The Chashire-Cat (81p), A Mad Tea-Party (81p), The Queen of Hearts (1,28 pond), The Game of Croquet (1,28 pond), Alice's Evidence (1,47 pond) en A Pack of Cards (1,47 pond).


Daarnaast verschijnt een boekje met twee 1st-zegels (Drink Me en The White Rabbit's House) en 4 x 1st Machinzegels. Alice verscheen twee keer eerder op Britse zegels. Op 11 juli 1979 ter gelegenheid van het Internationale Jaar van het Kind in een serie met illustraties uit kinderboeken: Peter Rabbit (9p), The Wind in the Willows (10 ½p), Winnie-the Poo (11p) en Alice in Wonderland (13p), en in een serie wens-zegels (1 februari 1994) op een 1st-zegel samen met o.a. Bruintje Beer en Paddington.