Filatelisten vereniging De Helmveste Helmond en Omstreken is opgericht in 1977

Liechtenstein
(November 2015)

Liechtenstein heeft 7 september een paar interessante emissies uitgegeven.
Op twee zegels, een gemeenschappelijke uitgifte met Slovenië wordt het weidse Alpenlandschap van beide landen in beeld gebracht.

De Liechtensteinse zegels hebben een waarde van 140 rappen, de Sloveense van € 1,29. Van beide uitgiften zijn ook velletjes verschenen met 4 x 2 zegels; tevens vier maximumkaarten.
Dan verschenen vier zegels met als titel Nutzfahrzeuge, o.a.trekkers. Op de zegels staan geparkeerd: Kaiser Autotraktor, 1945 (85), Raimünde Traktor, 1961 (100), Unimog, 1953 (140) en Fordson Traktor, 1926 (190).

   

Oude appelsoorten
Op 7 september 2015 verscheen in Liechtenstein een blaadje waarop 8 oude appelsoorten staan afgebeeld.

Het blaadje bevat 8 zeshoekige postzegels van CHF 1.40 (Zwitserse Frank), met elk één appelsoort.
Volgende soorten komen aan bod:
• Triesenberger Weinapfel ,
• Damason Reinette, Leuser, Bohnapfel, Berlepsch, Rollapfel
• Goldparmäne, Rösli Marie
Het is zo dat in Liechtenstein veel van deze appelsoorten verdwenen zijn.
Dankzij de vereniging Hortus te Liechtenstein - mede door het vele opzoekingswerk in oude documenten kunnen verschillende soorten aan een 'revival' beginnen. De vereniging heeft intussen sinds 2006 meer dan 2200 bomen van verschillende soorten geplant en in ere hersteld.

Dag van de Postzegel 2015: maar één beelddoorlopende postzegel
(November 2015)
Bron: Postzegelblog, www.postzegelblog.nl

De Dag van de Postzegel maakt onderdeel uit van de Postzegelshow Postex 2015 in de Americahal in Apeldoorn van 16 t/m 18 oktober. Ter gelegenheid hiervan verschijnt het postzegelvel Dag van de Postzegel 2015 met tien postzegels. De postzegel is geïnspireerd op de oranjerode 7½ cent Wilhelmina-frankeerzegel 1944, ook wel Bevrijdingspostzegel, Bradburyzegel of Londenpostzegel genoemd (nvph 432). Deze postzegel is gecombineerd met een staalgravure, waarop de beeltenis van Wilhelmina spiegelbeeldig is gegraveerd. Beide portretten kijken elkaar aan.

Maar één beelddoorlopende postzegel!
De diagonale stand van de staalgravure op de drukplaat (met ronde hoek en randdikte) komt met de schuin geplaatste postzegel en teksten bovenin de postzegel en linksonder op de velrand overeen, evenals met de vlag van het cijfer '1'.
De landsnaam staat haaks op beide teksten. De drukplaat loopt voor een groot deel door op de velrand linksonder, waardoor de staalgravure (in tegenstelling tot alle andere postzegels) in z'n geheel met fijne lijntjes zichtbaar is. De schuin geplaatste afbeeldingen en teksten geven een eigentijdse dynamiek aan de postzegel. De ruimtelijkheid komt tot stand door de duidelijk zichtbare dikte van de drukplaat en door de postzegel, die bovenop de drukplaat lijkt te liggen.

Op de staalgravure is een kruis aangebracht (waarschijnlijk door de drukker aangebracht in opdracht van Nederlandse autoriteiten) om de afbeelding onbruikbaar te maken.
Over de staalgravure, die in gedigitaliseerde versie op de drukplaat is aangebracht, vermeldt ontwerper Ingmar Birza van Ontwerp- en Communicatie Bureau Birza Design uit Deventer (echtpaar Ingmar en Carla Birza): "We hebben de foto wel iets moeten oplichten om het negatiefbeeld sterker naar voren te laten komen en ook omdat anders poststempels onleesbaar zouden worden op de zwarte achtergrond."

Portzegel wordt postzegel
(November 2015)
Bron: Postzegelblog, www.postzegelblog.nl

Postzegels uit de klassieke periode van Suriname zijn vooral bekend vanwege de vele zegels met opdruk die zijn uitgegeven. Dat een frankeerzegel wordt overdrukt met een nieuwe frankeerwaarde omdat de oorspronkelijke waarde niet meer past in het tarievenschema komt heel vaak voor, maar om een PORT-zegel te veranderen in een POST-zegel is veel zeldzamer.

In de oude nummers van het voormalige 'Nederlandsch Maandblad voor Philatelie' kan men heel veel gegevens terugvinden over de in die jaren verschenen postzegels. Zoals in het eerste nummer van het jaar 1926: 'Even voor het verschijnen van dit nummer verrast de heer A. van der Voet te Paramaribo ons met een viertal nieuwe opdrukken voor deze kolonie, uitgegeven op 19 december j.l. (1925!).
Het zijn de volgende:
3 op 5 cent, groen, opdruk zwart.
10 cent op 12½ cent, rood, opdruk zwart.
15 cent op 20 cent, blauw, opdruk zwart.
15 cent op 12½ cent, blauw, opdruk rood.
In het volgende nummer hopen wij uitvoeriger berichten te kunnen verschaffen en tevens de opdruktypen af te beelden'.
De melding van nieuwe uitgiften verliep toen dus ook niet zo vlot!

In het volgende nummer van het maandblad werden inderdaad de afbeeldingen opgenomen van drie van de vier zegels. Daarbij werd vermeld: "Wij vonden de volgende oplaagletters: 3 op 5 cent letter A; 10 op 12½ cent letter A; 15 op 12½ cent I en 15 op 20 cent letter A. De firma Keiser te 's-Gravenhage bericht, dat de 10 op 12½ cent een vrij geringe oplage heeft. (De vroegst bekende datum van gebruik is 13 januari 1926, behalve van de 10 op 12½ cent, die al op 22 december 1925 op een brief voorkwam).

In vette letters wordt vervolgd: 'De heer Van der Voet zendt ons nog drie andere opdrukzegels dan de hierboven afgebeelde, namelijk:
12½ cent op 22½ cent oranje, opdruk donkerblauw.
12½ cent op 40 cent portzegel lila en zwart, opdruk blauw.
12½ cent op 40 cent portzegel lila, opdruk zwart'.
De uitgiftedatum van de drie zegels was 8 januari 1926 (de vroegst bekende datum van gebruik is ook hier 13 januari 1926). Verder werd ingegaan op de twee typen opdrukken die voorkomen bij de zegels van 3 cent en de 10 cent. Precies zoals in de catalogus is vermeld.

In eerste instantie wilde de Surinaamse Administratie van Financiën de oplagecijfers van de opdrukzegels niet verstrekken. Toch lukte het de heer Van der Voet om deze te bemachtigen. Daarbij werd aangetekend, dat de oplagecijfers nog moesten worden verminderd met de toegezonden aantallen naar de UPU. Dit ingevolge artikel 82, § 1, letter b van het Reglement van Uitvoering van het Algemeen Postverdrag. Van elke waarde waren dat 413 stuks. Verder werden aan het Ministerie van Koloniën nog 25 stuks van iedere waarde afgestaan. De verkochte aantallen (deze wijken dus af van de aantallen in de Speciale Catalogus van de NVPH) waren als volgt:
Uitgegeven op 19 december 1925:
3 cent op 5 cent: 174.612
10 cent op 12½ cent: 64.482
15 cent op 12½ cent: 244.560
15 cent op 20 cent: 119.482
Uitgegeven op 8 januari 1926:
12½ cent op 22½ cent: 8.900
12½ cent op 40 cent port (zwart cijfer): 24.455
12½ cent op 40 cent port (eenkleurig): 9.560
Van de opdrukken op de portzegels bestaan verschillende typen en varianten. Deze zijn vermeld in de Speciale Catalogus van de NVPH. Met bovenstaande 'verkochte aantallen' en data van uitgifte kunt u de catalogus aanvullen. Wellicht dat de catalogus-commissie deze in een volgende druk overneemt?

Bijzondere Politievoertuigen
(November 2015)
Bron: Postzegelblog, www.postzegelblog.nl

De enige postzegels die mijn neefje mooi vindt, zijn postzegels met een politievoertuig erop. Imponerende auto's is wel echt een 'mannending'. Speciaal voor de mannelijke postzegelverzamelaars heb ik een aantal 'plaatjes' geselecteerd. Kijkt U mee? Hiernaast ziet U een politielandrover.

Engeland
De Royal Post van Engeland gaf vorig jaar een postzegel met een oude politieauto uit. Dit betreft de Ford Anglia 105E. Persoonlijk vind ik dit een mooie (nostalgische) auto. Mijn neefje vindt deze postzegel maar niets. Eenden naast een politieauto, dat is niet 'vet' volgens hem.

Comoren
Dit politievoertuig past beter in de belevingswereld van mijn neefje. Een robuust voertuig, dat kracht uitstraalt. Deze postzegel is in 2008 uitgegeven door de Comoren, met bijschrift dat deze bij Jino Motors uit Zuid Korea vandaan komt. Een dergelijk voertuig wordt ingezet om rellen te bestrijden.

Malediven
Maar begin van dit jaar kwamen er ook al twee postzegels met politievoertuigen uit. U ziet hier de Dodge Magnum en de Volvo V70.

Guinee
De republiek Guinee heeft een postzegel uitgegeven van een bus, de Iveco Cacciamali 100-E21. Volgens het bijschrift wordt deze bus gebruikt door de Italiaanse politie.

Guinee-Bissau
Buurland Guinee-Bissau ging hier met twee postzegels toch weer overheen. U ziet hierboven de Renault Kerax en op de zegel daarnaast de BMW 330-D, beiden in gebruik bij de politie.

Sao Tomé en Principe
We blijven in de buurt en gaan via de Golf van Guinee naar het eiland Sao Tomé en Principe. Deze gaf vorig jaar twee postzegels uit met daarop de Ford NJ en de (vertrouwde) Volkswagen Kever.

Oeganda
Op deze zegel van Oeganda zien we twee politieauto's: op de voorgrond de Ford Crown Victoria en op de achtergrond de Plymouth Gran Fury.