Filatelisten vereniging De Helmveste Helmond en Omstreken is opgericht in 1977

Illustraties 'Gouden Boekjes' sieren de kinderzegels 2015
(Oktober 2015)

Vanaf 12.00 uur op woensdag 23 september start de landelijke kinderpostzegelactie 2015. Schoolkinderen komen weer bij de deuren langs om bestellingen van kinderzegels en prentbriefkaarten op te nemen. Vanaf 2 november bezoeken de scholieren hun klanten weer om alle bestellingen te bezorgen.
Op de nieuwe kinderpostzegels staan dit jaar afbeeldingen uit de Gouden Boekjes. Deze voorleesboekjes voor jonge kinderen komen oorspronkelijk uit Amerika. Ze staan er bekend onder de naam Little Golden Books. Het eerste exemplaar verscheen er in 1942, pas in 1953 kwam het eerste boekje in ons land uit. Wereldwijd zijn meer dan 1500 titels uitgegeven. In Nederland zijn tot nu toe 120 titels uitgebracht.

De tijdloze serie Gouden Boekjes is bij veel ouderen nog steeds bekend om de aansprekende verhaaltjes, vrolijk kleurrijke illustraties en de gekartonneerde kaften met een gouden rug en 28 bladzijden. Bij velen zal het een warm gevoel oproepen.

1) Bij Kiki thuis (postzegel 1 en 3) Peuter Kiki neemt de lezer mee door haar huis. Ze laat alle kamers en ook haar spulletjes zien, die ze dagelijks gebruikt.

Een verhaaltje van K. en B. Jackson, tekeningen van A.M. Provensen (1949), bewerkt door Annie M. G. Schmidt, uitgever De Bezige Bij. Bij Kiki thuis is het 2e boekje uit de eerste zes deeltjes, die vanaf 1953 in ons land zijn uitgegeven.

2) Poes Pinkie (postzegel 2 en 5)
In de gang staat een tafeltje en er onder ligt een hoed en in die hoed ligt Poes Pinkie, die in slaap is gevallen. Maar opeens wordt Poes Pinkie wakker.

Een vrolijk verhaaltje over de avonturen van poes Pinkie in en rond het huis: een hond, een vlinder, een kikker. Alles komt op haar pad.
Een verhaaltje van K. en B. Jackson, tekeningen van A.M. Provensen (1949), bewerkt door Annie M. G. Schmidt, uitgever De Bezige Bij. Poes Pinkie is het 5e boekje uit de eerste zes deeltjes, die vanaf 1953 in ons land zijn uitgegeven.

3)Kippetje Tok (postzegel 4 en 6)
Kippetje Tok vindt op een dag een tarwekorrel en wil die gaan planten, maar niemand wil hem helpen. De kat niet, het varken niet, de eend en ook de gans niet. Dan doet hij het maar zelf.

De Porsche 912 bestaat 50 jaar
(Oktober 2015)

De Verkeersdienst van de rijkspolitie reed vroeger met een Porsche 912 over de autosnelwegen. Deze Porsche 912 bestaat nu 50 jaar. In verband met dit feestje werd (tot mijn verrassing) de politie Porsche op de postzegel gezet. Helaas niet op een Nederlandse zegel. Heeft U enig idee welk land dit wel deed? Lees verder...........
Laten we het gelijk maar verklappen: De Malediven zijn hier verantwoordelijk voor.
Op het velletje zien we de politie Porsche, die in het mobilofoonverkeer de Alex 12.63 werd genoemd. Vanaf 1966 heeft de rijkspolitie de Porsche 912 in gebruik genomen. Er werd gekozen voor de 912 omdat de productie van de 365 was gestopt en de 912 goedkoper was dan de 911. De 912 had een viercilinder motor met een vermogen van 66 kW / 90 pk. De Porsche 912 op de postzegel is (volgens de website www.rijkspolitieporsche.nl) van Porsche specialist Blankenmeijer en is waarschijnlijk de enige nog origineel rijdende politie Porsche 912.
Op het postzegelvelletje zien we ook Ferdinand Porsche (Maffersdorf 3 september 1875 - Stuttgart, 30 januari 1951) afgebeeld staan, de Oostenrijkse autobouwer waar de Porsche naar vernoemd is.

Geschiedenis
Het Porsche bedrijf is gevestigd in Zuffenhausen, onder de rook van Stuttgart. Daar werd in 1938 de eerste Porsche (de Porsche 64), gemaakt waar veel onderdelen van de Volkswagen voor werden gebruikt. Tijdens de oorlog 'vluchtte' het bedrijf naar Gmünd in Oostenrijk, waar de tweede Porsche (de Porsche 356) in 1948 werd gebouwd.

De Oostenrijkers zien deze Porsche 356 die in Gmünd gemaakt is als de eerste 'echte' Porsche en hebben daar een mooie postzegel over uitgegeven. Ze zijn ook trots op het feit dat Ferdinand Porsche in Oostenrijk geboren is, en ook hij mag dus niet op de Oostenrijkse postzegels ontbreken.

De 911 en 912
In 1963, na successen in de autosport, lanceerde het bedrijf de Porsche 911. Weer een luchtgekoelde auto met de motor achterin. De motor was dit keer een 6-cilinder boxermotor. Deze auto, die nog steeds in productie is, is het meest bekende model van Porsche. Het is succesvol op het circuit, bij rally's en ook in de verkoopstatistieken.
Een goedkoper alternatief met dezelfde carrosserie, maar met de 4-cilinder motor van de 356, werd verkocht als de Porsche 912. Opmerkelijk detail is het publieke geheim dat de Porsche 911 en 912 oorspronkelijk de naam 901 respectievelijk 902 hadden gekregen. Deze namen waren gekozen omdat Porsche in die dagen nauw samenwerkte met Volkswagen en Porsche een naam wilde die aansloot bij de nummering van Volkswagen. Toen een van de Porsche prototypes in 1963 op de autosalon van Parijs verscheen, werd Porsche gebeld door de juridische afdeling van Peugeot, met de mededeling dat Peugeot al sinds 1929 drie cijfers met een nul in het midden gebruikte als typeaanduiding.

In 1963 bestond de Porsche 911 vijftig jaar, waar Togo aandacht aan besteedde. En nu bestaat de Porsche 912 dus vijftig jaar en komen de Malediven met postzegels, waarbij de Nederlandse politie Porsche als blikvanger wordt gebruikt.

Ik had deze politie Porsche liever op een Nederlandse postzegel zien staan, maar PostNL liet het in 2014 bij een postzegel van de Porsche als raceauto.

Ook de Duitse post gaf een Porsche-postzegel uit met de afbeelding van een 356 B coupé. Natuurlijk komen we ook op persoonlijke postzegels de Porsche tegen, zoals bijvoorbeeld op deze Oostenrijkse zegel met Ferdinand Porsche en de door hem ontworpen elektrische auto.

Maar er is ook een Nederlandse persoonlijke postzegel van de allereerste politie Porsche-cabrio 356, de surveillanceauto uit de begintijd van de AVD.

Charlotte Dumas Portretten
(Oktober 2015)

PostNL brengt op 14 september 2015 een postzegelvelletje uit met daarop portretten van dieren door de beroemde Nederlandse fotograaf Charlotte Dumas. De uitgifte houdt verband met de grote tentoonstelling van haar werk die dit jaar in het De Pont museum in Tilburg opent.
Alle dieren zijn gefotografeerd in de kenmerkende stijl van Charlotte Dumas: verstilde beelden waarin het dier centraal staat, meestal in rust of vlak voor of na een actie. De fotograaf is tevreden met het resultaat. "Voor het eerst staan verschillende portretten uit verschillende series nu zo dichtbij elkaar afgebeeld.
En ik merk dat er een versterking van mijn werk optreedt als de beelden zich met elkaar gaan verhouden. Ook ben ik blij met het resultaat omdat mijn werk nu voor veel mensen veel toegankelijker is geworden.""
Op de tien postzegels staat Nederland 1, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland.
De portretten zijn aflopend op de postzegels geplaatst, waardoor de foto's direct op elkaar aansluiten. Op de velranden naast de postzegels staan de details van de foto vermeld: het jaar, de titel en, waar van toepassing, de serie waaruit de foto afkomstig is. Ook is er naast elke foto een korte tekst afgedrukt met een beschrijving van de foto.

Technische specificaties

Zegelformaat : 36 x 25 mm
Tanding : 14 1/2 14 1/2;
Papier : met fosforopdruk
Gomming : synthetisch
Druktechniek : offset
Oplage : 171.000 velletjes
Drukkerij : Cartor Security Printing, Frankrijk
Drukkleuren postzegel : geel, magenta, cyaan en zwart