Filatelisten vereniging De Helmveste Helmond en Omstreken is opgericht in 1977

Nederlandse Kippenrassen
(december 2016)

Op het postzegelvel Nederlandse kippenrassen staan tien van deze rassen afgebeeld: het Twents hoen, de Lakenvelder, het Hollands kuifhoen, de Kraaikop, de Nederlandse uilebaard, het Noord-Hollands hoen, de Hollandse kriel, het Fries hoen, de Barnevelder en de Welsumer. Op elke postzegel staat wisselend links en rechts de desbetreffende kip getekend, van kam tot poot, in een eivorm.
Elke kip is afgebeeld in een karakteristieke houding, met de kop gekeerd naar de kip op de postzegel ertegenover. De achtergrond bestaat uit een detailfoto van het verendek van de desbetreffende kip: de zogeheten kleurslag die bepalend is voor de classificatie van het kippenras. De kleurslag loopt van de postzegel door op de tab ernaast. Links en rechts van de eivorm is tegen een lichte achtergrond een foto afgebeeld van een veertje van het bijbehorende kippenras.
Op de velrand naast de postzegel staat de naam van het kippenras met een beschrijving van de kleur. Voor de typografie is gebruikgemaakt van de Rockwell (Monotype/Frank Hinman Pierpont, 1934), een heldere stevige letter die werd gekozen om in diapositief goed uit te komen tegen de vaak drukke achtergrond.

Over de ontwerper
De ontwerpers Ingmar en Carla Birza van Birza Design wonen op het platteland, in het dorpje Welsum, buiten Deventer. Sinds hun verhuizing naar Welsum houden zij kippen. Het allereerste ras waarvoor zij kozen was de Welsumer, een kip die nu rechtsonder staat afgebeeld op het postzegelvel Nederlandse kippenrassen.

Niet te romantisch
In eerste instantie onderzochten Ingmar en Carla in hoeverre zij in het ontwerp gebruik konden maken van historisch materiaal, bijvoorbeeld van oude prenten van kippenrassen. Ingmar: "Maar in de bibliotheek van Artis kwamen we erachter dat de kippen die nu rondlopen na een paar eeuwen van fokken nauwelijks meer lijken op hun voorgangers die op oude gravures staan. Er zijn wel recentere afbeeldingen bekend, bijvoorbeeld van Cornelis van Gink uit de eerste helft van de 20e eeuw. Maar die tekende overgeïdealiseerde plaatjes, veel te romantische tekeningen waarop geen veertje of stipje verkeerd staat. Dat vinden we niet interessant, want zo volmaakt zie je nergens. Daarom besloten we om zelf op basis van actuele foto's de verschillende kippenrassen te tekenen. Bijkomend voordeel is dat je precies de houding kunt kiezen die bij het ras en in het ontwerp past. Zonder dat je in herhalingen vervalt."

Autoriteit
Vanwege het bewerkelijke en arbeidsintensieve karakter van dit soort tekeningen maakte Birza Design eerst twee voorbeelden om aan PostNL voor te leggen. "PostNL was met de aanpak akkoord, maar wilde wel zeker zijn dat we geen vergissingen zouden maken. Voor de fotografie kozen we Jan Smit, een bekende fotograaf van boerderijdieren. Jan bracht ons vervolgens in contact met Ad Boks, een autoriteit op het gebied van standaardbeschrijvingen van kippenrassen, ras tekeningen en keuringen.

Variatie
In overleg met keurmeester Ad Boks werd een longlist gemaakt van een twintigtal kippenrassen. Die lijst werd later teruggebracht tot de tien die nu op de postzegels staan. "We wilden zo veel mogelijk variatie in uiterlijk, kleur en ras", zegt Carla. "Ook details waren van belang - denk aan de mooie kuif van het kuifhoen of de opvallende vormen van de Uilebaard. Een ander belangrijk criterium was uiteraard het Nederlandse karakter. Sommige rassen vielen af omdat daarin toch te veel invloeden van buiten zitten."


Koninginnen van België (deel 2)
(december 2016)
Bron: Postzegelblog, www.postzegelblog.nl

Nadat het raadsel over de twee verschillende monogrammen beschreven in deel 1 is opgelost, ben ik verder gegaan met de bestudering van de overige vier postzegels van de serie 'Koninginnen van België'. Het leek alsof er 'geheime tekens' op de zegels voorkwamen. Op de 40 centimes waren de letters C.L snel duidelijk: graveur Charles Leclercqz.

De postzegel van 1 franc + 50 centimes had als afbeelding Koningin Maria-Henrica. Marie Henriëtte Anne, hertogin van Brabant, Prinses van België, aartshertogin van Oostenrijk, werd de tweede Koningin der Belgen.
   
Het monogram was correct, bestaande uit twee letters die in elkaar gevlochten zijn: MH. Rechts onder zijn de letters dV te zien. Deze staan voor graveur Jean de Vos. Ook niet zo moeilijk.
   
Dan de postzegel van 2 franc + 1 franc met een afbeelding van Koningin Elisabeth. Het monogram heeft een vreemd gevormde letter E maar is duidelijk herkenbaar.
   
De initialen van de graveur komen ook hier in het zegelbeeld voor, HD van Henri Decuyper, net boven de letter B van Belgique. Maar dan aan de rechter zijde. Daar komt een letter A voor boven de letter Ë van België. Waar die letter voor staat heb ik nog niet achterhaald. Weet u het?
   
Ook het monogram van Koningin Astrid laat niets te raden over, duidelijk.
De letters dV rechts onder het zegelbeeld staan wederom voor de graveur, Jean de Vos. Maar de letters RM boven de laatste letter E van Belgique? Waar staan die voor?
   
Als laatste de postzegel van 8 franc + 2.50 franc met een afbeelding van Koningin Fabiola. Het monogram heeft een open letter F, heel duidelijk.
   
De naam van de graveur is met de letters J.D. aangegeven: Jean De Bast. Maar dan de krabbel die onder het cijfer 8 van de waarde aanduiding voorkomt. Wat stelt die voor? Het lijkt op 'Hoeng' of kan iemand hierin iets anders ontdekken? Dat een serie van zes (of vijf) postzegels zoveel vragen kan opleveren


Decemberzegels 2016
(december 2016)

Met de Decemberzegels 2016 maakt PostNL het voor iedereen mogelijk een kaart te sturen in de kerst- en nieuwjaars periode aan familie, vrienden en relaties tegen een voordelig tarief. Het speciale decembertarief van € 0,65 per postzegel is dit jaar geldig van 14 november 2016 tot en met 6 januari 2017. Bij aankoop van twee velletjes krijgt de klant een set krijtstiften cadeau. Met deze uitwisbare stiften kun je kerstdecoraties maken op ramen, glazen en uiteraard op krijtborden. Bij aankoop van drie velletjes Decemberzegels krijg je er drie verschillende sjablonen bij. Hierdoor is het nog makkelijker om mooie tekeningen te maken en de kerstsfeer in huis te brengen.

Een vel Decemberzegels 2016 bevat twee keer tien postzegels en de extra Decemberzegel. De tien illustraties op de postzegels hebben het karakter van een sfeervol miniverhaaltje. Elke illustratie refereert aan de feestelijke decembermaand: een slee vol cadeautjes, een schaats op het ijs, een kristallen sneeuwbol met sneeuwpop, eekhoorns die eikeltjes verzamelen, kerstkoekjes, een kerstboom in een bakfiets, glühwein met kerstballen, champagneglazen, een vrouw met ijsmuts en sjaal op een winteravond en een platenspeler met feestelijke kerstmuziek. De kleuren op elke postzegel zijn vol en warm met een verlooptint. De sfeer op de postzegels wordt versterkt met kristalvormen die steeds een andere functie hebben - van vuurwerk tot sneeuwvlokken, van champagnebelletjes tot zelfs de glanzende spiegeling op de kerstballen en het singletje op de draaitafel. Ook het kleurgebruik heeft zijn eigen logica. Zo zitten de eekhoorns in een groene omgeving, staat de schaats op blauw ijs en is de ophaalbrug tegen het avondrood afgebeeld. De extra Decemberzegel heeft een achtergrondkleur uit hetzelfde palet als de andere postzegels. Het beeld is een foto van vijf gespreide handen die samen een ster vormen. Dit beeld staat symbool voor saamhorigheid en het verbinden van mensen en past bij de gedachte om deze postzegel te gebruiken voor een kaart naar een bijzonder persoon. Voor de typografie werd gebruikgemaakt van de moderne, ronde, vriendelijke en bescheiden Brauer van Philippe Desarzens van Elektrokosmos uit 1999/2006, een doorontwikkeling van het gelijknamige lettertype van Pierre Miedinger uit 1974.

Velletje van 21 zegels met een extra zegel voor een speciaal iemand

Technische specificaties

Zegelformaat 25,3 x 20.8 mm
Papier normaal met fosforopdruk
Gomming synthetisch
Druktechniek  offset
Oplage PostNL 4.860.000 velletjes
Oplage Trekpleister 130.000 velletjes
Oplage Kruidvat 500.000 velletjes
Drukkerij Joh. Enschedé Security Print, Haarlem
Drukkleuren postzegel geel, magenta, cyaan, zwart