Filatelisten vereniging De Helmveste Helmond en Omstreken is opgericht in 1977

Diverse berichtjes
(december 2017)
Bron: Postzegelblog, www.postzegelblog.nl

De schoonheid van de trein
België: zes keer treinen op zegels. De Belgische post liet tot nu toe zes keer treinen over zegels rijden. Dat begon in 1969 met een zegel waarop een posttrein; de oprichting van de Internationale Spoorwegunie was in 1972 reden voor een uitgifte met twee wagons; in 1976 werd het 50-jarig bestaan van de NMBS gevierd met een zegel waarop een trein; in het Jaar van het Openbaar vervoer (1985) werden twee emissies uitgegeven met verschillende locomotieven en de laatste treinuitgiftes dateren van 2001 en 2014: de wereld van de trein van François Schuiten.

Bpost heeft 21 augustus aan deze zes uitgiften een velletje met vijf 2-zegels (€ 7,40, oplage 70.693) toegevoegd met als titel ’Een evolutie van het treindesign in België-De schoonheid van de trein’. Op de zegels (van boven naar beneden):
• elektrisch motorstel Type 1935 (1935),
• dieselmotorstel Type 653 (1936),
• stoomlocomotief Type 12 Atlantic (1939),
• diesellocomotief Reeks 45 (1955-1957),
• en elektrisch motorstel Desiro (2008).

Op het velletje een mooie gravure van een van de vroegste stoomtreinen, de stoomlocomotief Type 1 Belpaire (1864-1886).

Jeugdfilatelie
De Jeugdfilateliezegel is dit jaar gewijd aan de rebelse zusjes Kinky & Cosy. Vijf 2-zegels in een velletje; prijs: € 7,40; oplage: 27.891.

Ook in België Noordzeevelletje
Ook Bpost heeft, evenals PostNL een velletje gewijd aan de Noordzee. Bpost heeft het echter gezocht in zeezoogdieren die met uitsterven worden bedreigd, een vervolg op het velletje dat vorig jaar verscheen en waarop bedreigde landzoogdieren. Op het velletje genaamd Zeeleven in gevaar: tuimelaar, bultrug, witsnuitdolfijn, grijze en gewone zeehond en bruinvis. In het velletje zitten (dus) vijf zegels in de waarde 1 Europa; prijs: € 5,65; oplage 65.393 velletjes.

Filatelistische jury kiest Finse zegel

De Europese filatelistische jury heeft (zoals verwacht) de Finse zegel waarop een ijskasteel op een bevroren rivier staat afgebeeld tot de mooiste PostEurop-Europazegel/kastelen 2017 gekozen; het zilver ging naar Italië en Aland en het brons naar Liechtenstein. De jury van PostEurop is overigens met heel andere winnaars uit de bus gekomen. Die riep de Turkse zegel met de burcht Kars Kalesi uit tot de mooiste PostEurop-zegel, met Polen op de tweede plaats en Moldavië derde.

SEPAC-competitie 2017 Inmiddels is de SEPAC stamp-competition 2017 van start gegaan, waarmee tevens het 10-jarig bestaan van SEPAC-zegels wordt gevierd. SEPAC staat voor Small European Postal Administration Cooperation en wordt gevormd door Aland, Eiland Man, Faeröer, Gibraltar, Groenland, Guernsey, Jersey, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Monaco en IJsland. Het thema 2017 was Kunstnijverheid. Zo staat er op de Liechtensteinse zegel gereedschap, op de Groenlandse een jas, op de IJslandse een trui met motief en op die van Man staan klokken. De competitie sluit 31 januari 2018 en een stem kan worden uitgebracht op www.sepacstamps.eu.

Keizerin Maria Theresia
Sinds mei heeft Oostenrijk 23 zegels uitgegeven, 23 emissies in een half jaar tijd. Veel? Het is maar hoe je het bekijkt. Het zijn wel allemaal eenlingen. Ondanks de achterstand toch een inhaalslag. De maand mei werd de 9de ingezet met de Europazegel/kastelen. Afgebeeld wordt (weer) Schloss Schönbrunn. Waarde 68c; oplage: 230.000. De 300e geboortedag van Maria Theresia, hertogin van Oostenrijk en koningin van Hongarije en Bohemen werd 23 mei herdacht met een velletje waarin een portretzegel van 170c; oplage 130.000 velletjes. Let wel, dit is een gemeenschappelijke uitgifte met Hongarije, Kroatië, Oekraïne en Slovenië.

Uitbreiding reeksen
De reeks Motorräder werd 19 mei uitgebreid met een 220c-zegel (oplage 500.000 stuks) waarop een Puch 150 SR.

Deze zegel werd een dag later (20 mei) gevolgd door een 68c-zegel uit een andere reeks, en wel de reeks Autos. Daarop staat een Puch XII Alpenwagen. Nog even terug naar 19 mei. Het 100-jarig bestaan van de Lions Clubs International werd net als in enkele andere landen herdacht met een jubileumzegel (80c; oplage 175.000) waarop o.a. het logo.

Twee jubilea
Tot slot, wat mei betreft twee jubilea. Het 175-jarig bestaan van de Wiener Philharmoniker werd 25 mei gevierd met een 80c-zegel (oplage 175.000) met o.a. het concertgebouw en met de andere jubileumzegel (125c; oplage 200.000) wordt het 125-jarig bestaan van de Stainzerbahn gememoreerd.

Decemberzegels 2017
(december 2017)

Elk jaar brengt PostNL nieuwe Decemberzegels uit waarmee consumenten en bedrijven elkaar tegen een voordelig tarief kerst- en nieuwjaarskaarten kunnen sturen. Het speciale decembertarief van € 0,73 per postzegel is geldig van 20 november 2017 tot en met 6 januari 2018.

De tien verschillende ontwerpen voor de Decemberzegels 2017 zijn gemaakt door tien jonge, talentvolle ontwerpers, fotografen en illustratoren. Hiervoor werkte PostNL samen met de stichting MOAM van Martijn Nekoui. Voor hun ontwerp lieten de kunstenaars zich inspireren door het persoonlijke kerstverhaal van bekende Nederlanders uit de televisie- en showwereld. De tien afbeeldingen zijn met verschillende technieken gemaakt, van illustraties en fotocomposities tot lijn- en 3D-tekeningen. Links op elke Decemberzegel staat in onderkast december, ’17 en Nederland. Voor de typografie is gebruikgemaakt van het lettertype Scala Sans (1993, Martin Majoor). Op de velrand staat bij de Decemberzegel de naam van de bekende Nederlander die als inspiratiebron heeft gediend.
De tien Decemberzegels zijn ontstaan door de koppeling van de volgende duo’s

  1. profielportret George Michael (ontwerp illustrator Jesse Strikwerda, kerstverhaal presentator Tim Hofman)
  2. dwarrelend snoer met kerstverlichting (ontwerp illustratrice Sella Molenaar, kerstverhaal presentatrice Wendy van Dijk)
  3. kaarsvlam met stralenkrans (ontwerp grafisch ontwerpster Jessica Nielsen, kerstverhaal cabaretière Tineke Schouten)
  4. vrouw met sterren (ontwerp industrieel ontwerpster Loutje Hoekstra, kerstverhaal actrice en presentatrice Lieke van Lexmond)
  5. vork met muzieknoten (ontwerp fotografen Adrian & Gidi, kerstverhaal zangeres Ruth Jacott)
  6. kerstklokje met vogels (ontwerp grafisch ontwerpster Nouchka Huijg, kerstverhaal presentatrice Anita Witzier)
  7. levende kalkoen (ontwerp illustratrice Lieke van der Vorst, kerstverhaal presentatrice Loretta Schrijver)
  8. abstracte piramidevormige kerstboom met handen en accordeon (ontwerp fotografe Anne Claire de Brij, kerstverhaal zanger René Froger en presentatrice Natasja Froger)
  9. champagneglazen met winters schilderij (ontwerp illustratrice Emilie van Spronsen, kerstverhaal presentatrice Irene Moors)
  10. kersttaart met sterren (ontwerp grafisch ontwerper Arjen Roos, kerstverhaal culinair publiciste Janny van der Heijden).

Technische specificaties

Zegelformaat : 26,5 x 29 mm
Papier : normaal met rode fosforopdruk
Gomming : zelfklevend
Druktechniek : diepdruk
Oplage : 4.700.000 velletjes
Drukkerij : Walsall Security Printers, Wolverhampton, Verenigd Koninkrijk
Drukkleuren postzegel : cyaan, rood, geel en zwart