Filatelisten vereniging De Helmveste Helmond en Omstreken is opgericht in 1977

De sagefiguren van IJsland>
(December 2018)Groeten uit Helmond
(December 2018)
Bron: Ton Steenbakkers

De onderstaande kaart toont een deel van de spoorlijn Oslo-Bergen, die door het hoogland van Noorwegen gaat, waar twee meter sneeuw ligt en het ‘s nachts –20 graden Celcius is. Het is een van de kaarten uit mijn verzameling, waar iets over te vertellen is. Het kwam ter sprake na de laatste bijeenkomst, bij een afzakkertje aan de bar.
Aan de adreszijde zijn tot onze verbazing drie Nederlandse postzegels van 2 cent te zien. Gestempeld HELMOND 21.III.21. Het juiste tarief voor een (prent)briefkaart was 7½ cent sinds 1 maart 1921. Een missertje van de postbode. Die heeft mogelijk niet gezien, dat lokaal posttarief sinds 1 november 1919 was vervallen.
Een van de kaarten uit mijn verzameling, die een tafereel uit Noorwegen tonen, maar in Nederland zijn verstuurd.
De tekst aan de adreszijde luidt als volgt:

‘Even wil ik je berichten dat ik vandaag weer naar huis mag. Je moet je maar tevreden stellen met deze kaart, omdat ik niets anders hier heb. De hoofdzaak is, toch dat jij niet voor niets naar het ziekenhuis komt. Nella mijn beste groeten Mevr. Bijniers.’

Blijkbaar heeft Mevrouw Bijniers geen andere kaart tot haar beschikking gehad, dan deze. Wat opzienbarend is, want wie loopt er nu met een kaart van Noorwegen rond in haar handtasje, in 1921? En mogelijk was het ook onmogelijk om de juiste postzegels te bemachtigen.
Wat betreft bde adressering: De kaart is gericht aan

Mej. N. Duyf, Kamstraat 43 E.V.

Ik heb geen idee, wat de laatste letters betekenen.
De Kamstraat lag tussen de Markt en de huidige Traverse, voor zover ik heb kunnen nakijken op Google. Maar misschien kan een echte Helmonder me wijzer maken.
De borrelpraat ging over straten in Helmond, die verdwenen zijn… Vandaar.

Ton Steenbakkers