Filatelisten vereniging De Helmveste Helmond en Omstreken is opgericht in 1977

89 dagen onderweg in coronatijd
(December 2020)
Ton Steenbakkers

Een tijd als deze zorgt er ook voor, dat je agenda plotseling een stuk leger is. En dat geeft je de gelegenheid om je bezig te houden met je verzamelingen en alles wat daarbij komt kijken. En erover te schrijven. Daarom hier een klein artikel over verzamelen in corona-tijd.
Ik kocht rond 15 maart 2020 op Ebay een Deense kruisband, bedoeld om er drukwerk mee te versturen. Het kruisbandje is uitgegeven op 16 november 1907. Te zien is een afbeelding van Frederik VIII. De waarde van 5 øre was voldoende om drukwerk te versturen naar een UPU land met een gewicht tot 50 gram van 01.04.1879 tot 01.02.1921.
Het kruisbandje is gestempeld KJØBENHAVN *I* -1.4.10. 1-2E. De eerste cijfers zijn duidelijk: 1 april 1910. 1-2E betekent tussen 1 en 2 uur ‘s middags. Het kruisbandje is verstuurd aan een firma in Valparaiso, Chili, Zuid Amerika.
De afzender schrijft aan de voorzijde ‘Confidencial’. Dat maakt nieuwsgierig, want een kruisband is bedoeld om open drukwerk te versturen. Het drukwerk kun je er zo uitschuiven, bekijken en weer terugschuiven. Is iets vertrouwelijk, dan kun je dat beter in een gesloten brief laten weten.
Dat drukwerk goedkoper was, dan een brief, betekende ook, dat het eventueel wat langer onderweg kon zijn. Je kunt aan een aankomststempel soms zien, dat dit met en korrel zout genomen moet worden. De snelheid van verzenden in 1910 was indrukwekkend. Helaas ontbreekt hier een aankomststempel. Ze staan ook zelden op een kruisband. Reden van aankoop van dit kruisbandje, is het tamelijk zeldzame land van aankomst.
Maar terug naar de reden van schrijven. Nadat ik de aankoopkosten had voldaan, deed de verkoper, woonachtig in Santiago, Chili, het kruisbandje op de post. Dit wil zeggen, hij is blijkbaar met de envelop naar het postkantoor gegaan. Daar werd een groen (ongebruikelijke kleur?) luchtpostetiket op de envelop bevestigd en een postaal label. Hierop zijn een aantal zaken vermeld.
- Het betreft hier een poststuk naar het buitenland, te verzenden per luchtpost.
- Een bar-code maakte het mogelijk, de brief te volgen.
- De streepjescode begint met RR, dat betekent dat de brief werd aan-getekend. Dit wordt ook bevestigd door het woord CERTIFICADO, wat ‘aangetekend’ betekent. In Nederland is dit blijkbaar niet herkend, want er zit geen NL-international aangetekend code (sticker) op (==> 3S RAMS....). Er is door de postbode dan ook niet gevraagd om te tekenen bij ontvangst. De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat aangetekende brieven uit het buitenland vaak door de brievenbus worden geduwd, zonder dat gevraagd wordt om te tekenen voor ontvangst.
- Het (hulp)postkantoor (sucursal) bevindt zich in het winkelcentrum Panoramico (mooi he, het internet) in Santiago.
- En er is aangegeven dat de brief naar HOLANDA moet.
- Het label werd afgedrukt op 16/03/20 om 10:46.

- De afzender moest $1970 afrekenen. Voor de volledigheid, het betreft hier Chill$. In woorden: Chileense peso’s. Met een waarde van 2,1891 euro’s.
De website van de internetveiling gaf aan, dat de brief op 16 maart op de post was gegaan. Daarna ontbrak iedere aanwijzing. Ik had het al lang opgegeven, maar op 12 juni 2020 viel de brief bij mij op de mat. Bijna 3 maanden, 89 dagen, na verzending.
Voordeel van zo’n etiket is, dat het geweldig veel informatie geeft over de behandeling van de brief. Posthistorici vinden het geweldig. Een postzegelverzamelaar had liever een brief gehad met een mooie postzegel met een leesbaar stempel. En die geeft ook veel informatie…

En ze hadden mooie zegels in Chili