Filatelisten vereniging De Helmveste Helmond en Omstreken is opgericht in 1977

Deze pagina bevat artikelen uit onze verenigingsbladen. Overname in andere verenigingsbladen is vrij onder bronvermelding.

Het Vrijheidsbeeld
(februari 2017)
Bron: Postzegelblog, www.postzegelblog.nl

Wilt u weer eens wat anders dan alleen vakjes vullen in een voordrukalbum? Probeer dan eens een zogenoemde 'thematische verzameling' te beginnen. Postzegels en stempelafdrukken lenen zich daar zeer goed voor en de thema's zijn vrijwel onuitputtelijk. Als voorbeeld een thematische verzameling over het Vrijheidsbeeld.
   
Alvorens een thematische verzameling te beginnen is het zinnig om te bezien of het thema te uitgebreid is of te beperkt.
Als men kiest voor 'tennis' dan is het einde vrijwel zoek omdat daarover zoveel postzegels en stempels bestaan. Maar beperkt men zich tot de 'tennisbal' dan is het erg moeilijk om hierover een verzameling samen te stellen. Verder is het goed om te weten of wel voldoende kennis over het thema wordt beschikt of dat informatie is te vinden. Internet biedt daartoe vele mogelijkheden.
   
Maar goed, ik heb gekozen voor het Vrijheidsbeeld. Het enorme beeld, met de voet meegerekend bijna 100 meter hoog, staat in de New York Bay in de Verenigde Staten. Het was een geschenk van de Franse regering ter ere van het eeuwfeest van de Onafhankelijkheidsverklaring. Het beeld werd ontworpen door Frédéric Bartholdi en zijn originele beeld uit 1870 staat in de Jardin de Luxembourg in Parijs. De moeder van Bartholdi zou model hebben gestaan
Het beeld in Parijs diende als model voor het beeld dat in New York werd opgericht. Vanwege de enorme afmetingen (43 meter hoog en 225 ton zwaar) werd de deskundigheid van Gustave Eiffel gebruikt om het beeld te bouwen. Het beeld werd in Frankrijk gemaakt en was in juli 1884 voltooid. Het bestond uit 350 stukken die in kratten werden vervoerd naar New York met het fregat Isère. Op 28 oktober 1886 was de opbouw van het beeld gereed en werd het ingehuldigd. Het is afgebeeld staande op de sokkel op een Franse maximumkaart.
Sinds de inhuldiging zijn enkele honderden postzegels uitgegeven door tientallen landen met een afbeelding of deel ervan met als thema het Vrijheidsbeeld.
   
Maar er bestaan ook vele stempels waarin het Vrijheidsbeeld is opgenomen. Oude stempels en nieuwe stempels, zoals laatst gebruikt tijdens de Wereld Postzegeltentoonstelling in New York.
   
Naast de traditionele gegomde postzegels kan men ook postzegels opnemen die zelfklevend zijn uitgevoerd, zoals hierboven is afgebeeld.
Of postzegels die op rollen zijn uitgegeven, al dan niet zelf klevend.
   
Een postzegel die op de gomzijde een afdruk vertoont van een 'natte' postzegel die bij de druk daarop terecht is gekomen, een zogenoemde 'Abklatsch', kan ook een extra dimensie geven aan de verzameling.
En ook postzegelboekjes kunnen worden opgenomen. In verzamelaars kringen worden al deze verschijningsvormen en stempelafdrukken 'filatelistische elementen' genoemd. Hoe meer verschillende elementen, hoe gevarieerder de verzameling wordt en leuker te beschrijven.
   

   
Oude postzegels, luchtpostzegels, gemeenschappelijke uitgiften, alles is bruikbaar.
Het zoeken naar postzegels met betrekking tot het thema kan men doen met de computer via internet, maar nog leuker en spannender is het om beurzen en tentoonstellingen te bezoeken om in de bakken met poststukken en albums met postzegels te snuffelen. Of ruilen tijdens een bijeenkomst van een postzegelvereniging. Een nieuwe vondst kan veel voldoening geven en de verzameling gestaag laten groeien. Een eindeloze bezigheid! Veel plezier met het opbouwen van een thematische verzameling.


Postzegeluitgifteprogramma België 2017
(februari 2017)
Bron: Postzegelblog, www.postzegelblog.nl

Hoop doet (jong) leven - Een zegel vol verwachting Uitgiftedatum: 30-01-2017
60 Flaterjaren - Guust Flater wordt 60 Uitgiftedatum: 30-01-2017
Bloeiend Bos - De hyacinten van het Hallerbos Uitgiftedatum: 06-03-2017
Gered uit de vlammen - Brandpreventie Uitgiftedatum: 06-03-2017

   
Verstoord klimaat - U kunt er wat aan doen! Uitgiftedatum: 06-03-2017
Eupen's schönste Plätze - (Promotie van de Filatelie) Uitgiftedatum: 12-06-2017
500 jaar Reformatie - Luther verandert de geschiedenis Uitgiftedatum: 12-06-2017
Winnend België - Medische doorbraken Uitgiftedatum: 12-06-2017
België kleurt geel - De 10 Belgische Tourwinnaars Uitgiftedatum: 12-06-2017
Het Belgisch Kasteel - De Europa-uitgifte Uitgiftedatum: 12-06-2017
De universiteit gisteren en vandaag - 200 jaar "Universiteit Gent" & "Université de Liège" Uitgiftedatum: 21-08-2017
Kinky & Cosy onder stroom - Jeugdfilatelie met NIX Uitgiftedatum: 21-08-17
Zeeleven in gevaar - Bedreigde zoogdieren uit de Noordzee Uitgiftedatum: 21-08-2017
Treindesign - Een evolutie van de trein in België Uitgiftedatum: 21-08-2017
De Groote Oorlog (deel 4) - De communicatie Uitgiftedatum: 23-10-2017
Op de Hoge Venen - 60 jaar uniek natuurreservaat Uitgiftedatum: 23-10-2017
De maskers uit Tervuren - Prachtstukken uit het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika Uitgiftedatum: 23-10-2017
Onder de kerstboom - Gezellige Nieuwjaarsuitgifte Uitgiftedatum: 23-10-2017

Automaatpostzegels met vlinder & tulp
(februari 2017)
Bron: Postzegelblog, www.postzegelblog.nl

In deze bijdrage schenk ik aandacht aan een echte PostNL-emissie met daarop afbeeldingen van een vlinder en een tulp. (automaatpostzegels emissiedatum 30 januari 2017) Automaatpostzegels

   
Op de automaatpostzegel met de vlinder staan twee tekeningen van het heideblauwtje (Plebejus argus) in de vlucht afgebeeld. De ene tekening beeldt de vlinder van bovenaf gezien af, de andere vanaf de zijkant. Het heideblauwtje is een schaarse vlinder, die lokaal op de hogere zandgronden voorkomt in het noordoosten, midden en zuiden van ons land. Ook vliegt het in de duinstreek van Texel en Terschelling.
Van de tulp staan ook twee tekeningen op de automaatpostzegel. Een onderaanzicht van de oranje tulp (Tulipa Jannekes Orange) en bovenaanzicht van de tulp. Je ziet als het ware in de bloem. Tijdens de tiende Creiler Flora in 2008 is de speciaal voor Janneke Brinkman-Salentijn geteelde Tulipa Jannekes Orange gedoopt.

De tekeningen van beide zelfklevende postzegels met fosforopdruk zijn van Janneke Brinkman-Salentijn. Frank Janse van Frank Grafisch Ontwerp uit Gouda maakte het ontwerp van deze emissie.

Uitgifte aanleiding
De automaatpostzegels komen na een pauze van 17 jaar bij PostNL als een test-emissie weer in de verkoop. PostNL-marketingmanager Arjan Jochems: "Tijden veranderen. Onze klanten versturen nog steeds post, maar wel minder. De vraag is dan of de verkoop van postzegels in velletjes van tien stuks wel aansluit bij wat klanten willen, met name consumenten. Dat gaan we testen met de verkoop van deze postzegels per stuk over de toonbank op verkooppunten in de regio Amersfoort en via de zelfbedieningszuil in de winkel van Collect Club in Bussum.
Een tweede zuil zal op de Filateliebeurs in Hilversum geplaatst worden op 28 en 29 januari 2017. De testperiode duurt een jaar. De evaluatie zal uitwijzen of we er mee doorgaan. Als het succesvol blijkt te zijn, hebben we mooie plannen. Zo willen we regelmatig met nieuwe postzegels komen in ons standaardassortiment. Het is zelfs denkbaar dat op lange termijn ook onze bijzondere uitgiftes per stuk via deze zuilen te koop zijn."

Zelfbedieningszuilen
De uit Engeland afkomstige zelfbedieningszuil met PostNL-logo zal op de Filateliebeurs in Hilversum op 29 en 30 januari staan, echter niet met een weegschaal. Betaling van de automaatzegel vindt plaats met een betaalpas.

Deze zuilen werken met twee rollen postzegels:
1. 1500 postzegels met een vlinder met de vermelding Nederland 1, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland.
2. 250 postzegels met een tulp met de vermelding Internationaal 1, bedoeld voor post tot 20 gram met wereldwijde bestemmingen.

Niet met contant geld, maar met een betaalpas kan een automaatzegel betaald worden. Het astronomisch grote cijfer B5 GB15 C002-1840-019 verwijst naar de code van de zuil.

Manier van drukken
De automaatzegels zijn digitaal gedrukt met een diepdruk fosforlaag. De zwarte tekstkleur is bij het plaatsen van de rol in de zuil nog niet aanwezig.

Pas na betaling van de automaatzegel wordt de zwart gedrukte tekst (laag) in/door de zuil aangebracht. Nu is de postzegel voor frankeergebruik geschikt.

Ik kan me echter heel goed voorstellen dat de zuil om een of andere onbekende reden een postzegel niet van een zwarte tekst voorziet. Wie zal de gelukkige zijn dergelijke automaatzegel te ontvangen? Hopelijk meldt de persoon het aan michel(ad)postbeeld.nl.