Filatelisten vereniging De Helmveste Helmond en Omstreken is opgericht in 1977

Deze pagina bevat artikelen uit onze verenigingsbladen. Overname in andere verenigingsbladen is vrij onder bronvermelding.

Mooi Nederland 2017: Beek- en Rivierdalen Drentsche Aa
(januari 2017)

Mooi Nederland 2017: Drentsche Aa, staat in het teken van dit Nederlandse beekdal. Op de postzegels is een deel van de kronkelende loop van de Drentsche Aa weergegeven. Links van de getekende beekloop staat op iedere postzegel in bordeauxrood een detail van een topografische kaart van het beekdal, met de aanduiding Nederland 2017. Rechts van de getekende beekloop is een foto geplaatst van een markant monumentaal gebouw dat typerend is voor deze streek. Deze Saksische boerderij uit het esdorp Anderen is een rijksmonument. Op de foto staat ook de naam van de waterweg en van het gebouw: Drentsche Aa, Saksische boerderij. Met de serie Mooi Nederland laat PostNL sinds 2005 zien hoezeer het bedrijf geworteld is in de Nederlandse samenleving. De serie besteedt aandacht aan lokale geschiedenis, culturele rijkdom en landschappelijke schoonheid. Zo verschenen in de afgelopen jaren postzegels over vestingsteden, keramiek, streekdrachten, historische buitenplaatsen en vissersdorpen. In 2017 zijn de schijnwerpers gericht op Nederlandse beek- en rivierdalen.

Mooi Nederland 2017: Beek- en rivierdalen - Reest
Het postzegelvel Mooi Nederland 2017: Reest is gebaseerd op de bekende indeling en de perforatie van de serie Mooi Nederland. Op deze postzegels is een deel van de kronkelende loop van de Reest weergegeven. Links van de getekende rivierloop staat op iedere postzegel in oker een detail van een topografische kaart van het rivierdal, met de aanduiding Nederland 2017. Rechts van de getekende rivierloop is een foto geplaatst van een markant monumentaal gebouw dat typerend is voor deze streek: de Reestkerk in Oud-Avereest. Deze Reestkerk is een rijksmonument. Op de foto staat ook de naam van de waterweg en het gebouw: Reest, Kerk Oud-Avereest.
Mooi Nederland 2017: Beek- en rivierdalen - De Linge
Het postzegelvel Mooi Nederland 2017: Linge is gebaseerd op de bekende indeling en de perforatie van de serie Mooi Nederland. Op de postzegels is een deel van de kronkelende loop van de Linge weergegeven. Links van de getekende rivierloop staat op iedere postzegel in aquamarijn een detail van een topografische kaart van het rivierdal, met de aanduiding Nederland 2017. Rechts van de getekende rivierloop is een foto geplaatst van een markant monumentaal gebouw dat typerend is voor deze streek: Fort Asperen. Dit fort in de buurt van Leerdam is een rijksmonument. Op de foto staat ook de naam van de waterweg en het gebouw: Linge, Fort Asperen.

Technische specificaties

Zegelformaat 20,8 x 25.3 mm
Papier normaal met fosforopdruk
Gomming synthetisch
Druktechniek  offset
Oplage 48.000 velletjes
Drukkerij Joh. Enschedé Security Print, Haarlem
Drukkleuren postzegel geel, magenta, cyaan, zwart


NIEUWJAARSWENSEN
(januari 2017)

Het begon met postzegels waar je na wat krabwerk een spreuk op kon lezen. Niet lang daarna geurden de postzegels naar koffie of een roos als je er over heen wreef. Toen verschenen er postzegels met bergkristal en maansteen erin verwerkt. Geborduurde zegels, zegels van leer, gemaakt van kant en porselein. Recent verscheen er zelfs een glazen zegeltje, maar nu heeft Spanje weer iets geheel nieuws: koekjeszegels. Voor Kerstmis 2016 heeft de 300 jaar oude Correos de Espagna een "Goudstaaf" uitgegeven met daarin 12 koekjeszegels. De zegels zouden wel een beschermende verpakking hebben, maar hoe ze zich houden bij fanatiek stempelende of hongerige postbeambten???

Koninginnen van België (deel 3)
(januari 2017)
Bron: Postzegelblog, www.postzegelblog.nl

In deel 1 hebben we kunnen lezen over de perikelen om het monogram van Koningin Louise Marie, dat foutief was opgenomen op de postzegel van 40 centimes: ML. Het monogram werd op de postzegel gewijzigd door alleen de letter L onder de kroon als logo te vermelden. Maar het monogram van de Koningin dook wederom op, nu in 1988, 1989 en 1990!

Een blokje met een postzegel van 50F + 12F werd op 23 april 1988 uitgegeven ten behoeve van de promotie van de Filatelie. Op de postzegel is een roos, de Blanc soufre, ontleend aan een schilderij vervaardigd door Pierre-Joseph Redoutë. Hij schilderde de bloemen in de tuin van het Kasteel van Malmaison. Dit kasteel, met de nog steeds bestaande Rozentuin, is te vinden in Rueuil-Malmaison in de regio Île-de-France, Frankrijk.
   
Ontwerpster mevrouw Anne Wisniewska-Velghe voegde op het blokje een portret toe van Koningin Louise Marie. Daarbij werd ook het monogram opgenomen: een kroon met daaronder de twee letters LM. Was de foutieve afbeelding ML op de postzegel van 40 centimes dan eigenlijk bedoeld als LM? Waarom dan bij de tweede druk alleen de letter L? En niet LM? Overigens voegde de ontwerpster ook haar initialen toe, twee in elkaar gevlochten letters V waarvan een kopstaand, zodat daarmee ook de letter W werd gevormd.
Op 15 april 1989 volgde het tweede blokje, nu met een waarde van 50F + 17F. Ook hier een afbeelding van een roos, de Aimé vibère. Ook hier was mevrouw Anne Wisniewska-Velghe de ontwerpster en ook hier werd een portret van Koningin Louise Marie afgebeeld. En wederom het monogram LM zoals het hoorde en haar initialen WV.
Het derde blokje verscheen op 3 februari 1990 met een waarde van 50F + 20F met een afbeelding op de postzegel van de roos Maria Léonida. Ontwerpster mevrouw Anne Wisniewska-Velghe gebruikte hier op het blokje het portret van Koningin Louise Marie dat ook was gebruikt voor de afelding op de postzegel van 40 centimes uit 1962. Het lijkt alsof de glimlach van de Koningin wat vriendelijker is dan op de postzegel van 40 centimes. Van genoegen dat het monogram nu eindelijk goed was? Of verbeeld ik me dat.


Het kleinste postzegeltje ter wereld
(januari 2017)
Bron: ZHPV-Mededelingenblad Ton van der Meij

Over de vraag welke zegel de kleinste van de wereld is kan worden gediscussieerd. Volgens mij komen er 2 zegels in aanmerking:
Zowel Mecklenburg Schwerin als Braunschweig (resp. Mi 1, 4/5 en 9), gaven zegels uit van het formaat van 1 x 1 cm, die als blok van 4 werden gedrukt en afzonderlijk (een kwart dus) konden worden gebruikt.

   
Als je vindt dat uitsluitend "vrijstaande gedrukte" zegels in aanmerking komen, dan is de kleinste zegel die van het Departement Bolivia (Mi 1/3). Deze meet 1 x 1,2 cm
    Ware grootte
Verder nog een aardigheidje:
Een heel klein (nep) typetje Veth van 1,1 x 1,3 cm geplakt op een eveneens klein ansichtkaartje van 7 x 4,4 cm van de vroegere molen op het Oostplein in Rotterdam. Dit zal wel een grap(je) zijn.
   

100 Jarig Jubileum
(januari 2017)
Bron: Motor Filatelisten Nederland  www.mfnl.nl

Russische postzegel die op 27 september 2016 uitgegeven is ter gelegenheid van het 100 jaar bestaan van de wapenfabriek Degtyarev te Kovrov, een stad in de Russische oblast Vladimir, ongeveer 250 kilometer ten oosten van Moskou. Op de zegel rechts een sculptuur van de wapens die in de fabriek gemaakt worden en links de voorgevel van de oude fabriek.

De fabriek werd in 1916 door een Deens consortium opgericht als de Kovrov machinegeweer fabriek, met als directeur V.A. Federov (uitvinder van het machine geweer).
Na de tweede Wereldoorlog werden al, naar voorbeeld van de Duitse DKW, motorfietsen voor het leger gemaakt.
In 1949 stopten de Denen met de fabriek en Alexander Degtyarev (uitvinder van het antitank wapen), een goede ontwerper, zorgde ervoor dat de Russen de fabriek een doorstart lieten maken. De fabriek ontwikkelde zich tot maker van gebruiksartikelen. Naast de wapens maakten ze huishoudelijke voorwerpen als emmers, gieters, meubelen, naaimachines, enzovoorts. Er werden motoronderdelen gemaakt voor onder andere de Voshkod en de ISH, en in 1950 werd onder de eigen merknaam Kovrovec een succesvol motorfietsmodel van 175 cc ingevoerd. Inmiddels is de naam van de fabriek gewijzigd in Z.I.D. wat zoiets betekent als "Fabriek vernoemd naar Degtyarev", en maken ze in samenwerking met het Chinese motormerk Lifan vele modellen. In totaal hebben al meer dan 8 miljoen motorfietsen, bromfietsen en scooters de fabriekspoort verlaten. Enkele modellen zijn de kloon van de Lifan V-twin van 250 cc, de Dune terreinmotorfiets en de transporter van Mokiko.