Filatelisten vereniging De Helmveste Helmond en Omstreken is opgericht in 1977

Misdruk
(Januari 2019)

Mijn vrouw heeft als hobby het maken van 3-d kaarten. En die moeten rond de jaarwisseling worden verzonden. Als verzamelaar weet je de weg te vinden naar ongebruikte, geldige zegels, die je voor een schappelijk prijs onder andere op onze maandelijkse veiling kunt aanschaffen.
Maar niet altijd zijn de gekochte waarden het benodigde porto, dus moeten er bijplakzegels worden aangeschaft. En die liggen er dan een tijdje. Enige weken voor kerst zag ik haar bezig met het beplakken van enveloppen en mijn oog viel op een velletje van 10 zegels van 3 cent. Dit wil zeggen, het was een velletje van 10 zegels geweest. Nu was het nog een velletje van 7 zegels. De drie ontbrekende zegels zijn vermoedelijk onderweg naar Noorwegen. Die brieven waren een paar dagen eerder op de post gegaan.
Ik moet zeggen, dat het me nauwelijks zou zijn opgevallen, wanneer er niet een complet velletje naast had gelegen. Maar nu zag ik een vreemde grijze brede inktstreep over zegel 3, 5 en 6. Zegel 7 heeft grijze stippen vrijwel evenwijdig aan de perforatie horizontaal onder en drie stippen in de L. zegel 8 heeft horizontaal en verticaal een stippenrij vrijwel parallel aan de perforatie door de N en onderaan. Zegel 9 heeft 3 stippen verticaal door de L. En zegel 10 heeft een rij verticaal door de N een 3 stippen in een verticale rij rechtsonder.
Wie weet hoe de misdruk is ontstaan, mag het zeggen. Hoe de controle in de drukkerij is geregeld, mag het ook zeggen. Ik heb het (restant van het) velletje voorgelegd aan een veilinghouder en die verzekert mij, dat het hier niet gaat om drukuitschot, maar om een echte misdruk

Ik heb het contrast wat verhoogt, zodat de stippen beter zichtbaar zijn.

Groeten uit Helmond
(Januari 2019)
Bron: Ton Steenbakkers

Na de vorige publicatie over een prentbriefkaart uit Helmond, nu twee kaarten uit Mierlo, waar ook diverse leden van onze vereniging wonen.

Maar eerst nog even over de vorige publicatie. Ik kreeg een drietal reacties.

Bob Grijpstra schreef:
Dag Ton,
Aangaande de kaart van Beniers aan Duyf:
E.V. betekent: en ville oftewel: in deze stad.
HG, Bob

Joop Seijkens schreef:
Dit is een afkorting van het Latijnse woord EODEM. De betekenis hiervan is:
1) Aldaar 2) Aldaar (lat.) 3) Op de zelfde plaats (latijn) 4) Op dezelfde plaats 5) Op dezelfde plaats (lat.) 6) Op dezelfde plaats (latijn) 7) Ter zelfder plaatse 8) Tezelfder plaats
Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/EODEM/1
Ik kan mij uit mijn jeugd (ja, ik heb een goed geheugen) herinneren dat bv. kerstkaarten aan familie in Helmond, niet geadresseerd werden met Helmond maar met: Alhier.
Conclusie: e.o. of eodem is eigenlijk hetzelfde als Alhier.
Groeten en tot dinsdag,
Joop.

En Wim Promper schreef:
Beste Ton,
Naar aanleiding van je artikeltje "Groeten uit Helmond" het volgende:
De Kamstraat is een bekend straatje in Helmond (ik ben er geboren) en bestaat nog steeds. Tot de aanleg van de Traverse liep het straatje van de hoek van de Markt en het begin van de Veestraat helemaal door tot aan de Wiel ( bij het protestants kerkje) en er waren aan de Kamstraat verschillende stegen.
De letters E.V. betekenen " en ville " Frans voor in de stad.
De datum lijkt mij onwaarschijnlijk omdat het gebruikte zegel pas in 1946 in gebruik werd genomen.
Wim Promper

En mijn antwoord aan Wim:
Dank Wim.
Natuurlijk heb je gelijk over de datum.
De datum ligt dan vermoedelijk tussen 1-7-1953 en 1-4-1957, toen lokaal tarief 6 cent was. De zegels waren trouwens geldig tot 31 december 1985.
De prentbriefkaart is van ver voor de eerste wereldoorlog

Prentbriefkaart ‘Recreatiepark ’t Wolfsven.’

Kaart verzonden van Mierlo naar Asten, naar mijn later vrouw Janske. Zegel uit 1962-1963. Uitgegeven in boekjes, op rol en in vellen. Tarief van 10 cent was van 1 juli 1964 tot 1 mei 1966.
Met kinderlijk handschrift de naam Jan, geboren in 1959. Hij zou dus in 1965 naar de lagere school gaan. Mogelijk kon hij net schrijven, aangeleerd door zijn zussen. (Het is een onderwijsfamilie.) Daarom lijkt 1965 voor de hand te liggen en is 1964 te vroeg. Of is het toch 1966?

Bladerend in het fotoalbum van mijn vrouw wordt duidelijk dat ze als kookstaf in 1965 is mee geweest met de gidsen. Maar ook in 1966, gezien een kaart die geadresseerd is aan hetzelfde adres, ook onduidelijk gestempeld. Nu verstuurd vanuit Eindhoven. En deze kaart zit in het fotoalbum bij foto’s uit 1966. Met dezelfde postzegel. En dus te weinig port, want die was op 1 mei 1966 naar 12 cent gegaan. Omdat de postbodes in die tijd erg punctueel waren, zou er strafport geheven zijn. Of heeft hij over het hart gestreken?
Wie het weet, mag het zeggen. Postgeschiedenis blijft boeien.

Mierlo Molen met hertenkamp. Kaart verzonden van Helmond naar De Hoef. Stempel Helmond 27-6-1963. De zegel werd in 1962-1963 uitgegeven.
De kaart is uitgegeven door H van Mierlo-de Veer in Mierlo-Hout.

Mierlo-Hout was een dorp in de voormalige gemeente Mierlo. Vanwege uitbreiding van Helmond is het in 1968, via een grenscorrectie, een stadsdeel van Helmond geworden onder de naam Helmond-'t Hout. Sinds 2006 is de naam Mierlo-Hout als stadsdeel weer terug, nadat de inwoners hiervoor ludieke acties op touw hadden gezet.
De porto was van 1 november 1957 tot 1 juli 1964 8 cent. Dus eigenlijk had hier ook strafport moeten worden geheven.
Wie het weet mag het ook hier zeggen…..

Wat betreft de voorzijde.
De standerdmolen staat in Mierlo in het centrum. Eigendom is de gemeente, maar een molenstichting gaat de molen over nemen. Toen de gemeente de molen in 1956 kocht, verkeerde hij in een verwaarloosde toestand, zodat een herstelbeurt nodig was.
In 1956 restaureerde de firma Bos uit Almkerk de molen.
In 1970 werd er een opknapbeurt uitgevoerd door de molenmakers Beijk uit Afferden.
In 1992 werd de molen een tiental meters verplaatst.
In 2017 werd het een gesloten standerdmolen.