Filatelisten vereniging De Helmveste Helmond en Omstreken is opgericht in 1977

Mazzelaar bovenste plank
(juli 2016)
Bron: Postzegelblog, www.postzegelblog.nl

Of het een kwestie van mazzel is, is moeilijk te zeggen, maar de meeste mensen in de filatelistische wereld zijn behoorlijk jaloers op de man hier links is afgebeeld. Mogelijk herkent u de afgebeelde man als de eigenaar van een item dat voor lange tijd, en vaak nog, als de heilige graal wordt gezien onder de postzegelverzamelaars.
Hij is de Amerikaanse schoenenontwerper en ondernemer Stuart Weitzman, hij verzamelt al vanaf zijn kindertijd postzegels. In 2014 betaalde hij het wereldrecord van € 8,5 Miljoen voor de 1856 British Guiana One cent Magenta postzegel, waarover op Postzegelblog al vaker is geschreven. Meer over deze bijzondere postzegel hier.
Weitzman kocht 's Werelds meest beroemde zegel, anoniem op de Sotheby's veiling in New York op 17 juni 2014 voor omgerekend € 8.456.000 inclusief opgeld, wat het hoogste bedrag is ooit betaald voor een postzegel.

Sindsdien heeft Weitzman zichzelf bekend gemaakt als de koper en de zegel uitgeleend aan het Smithsonian National Pastal Museum, waar het tentoon gesteld staat tot november 2017. Tevens was de zegel te bezichtigen tijdens de World Stamp Show in New York (2016).
In juni van 2015, indentificeerde Weitzman zichzelf ook als de huidige eigenaar van het unieke blokje van vier 1918 US 24-cent Inverted Jennies, die wereldwijd worden beschouwd als de meeste gevierde drukfout.

Belgische luchtvaartgeschiedenis
(juli 2016)
Bron: Postzegelblog, www.postzegelblog.nl

In 1903 slaagden de gebroeders Wright er voor het eerst in een korte vlucht te maken en dat was het begin van meer dan honderd jaar boeiende luchtvaartgeschiedenis. Tegenwoordig doen namen als de Airbus en Boeing een belletje rinkelen, aldus de Belgische bpost, maar vroeger speelde ook België een grote rol in de vliegtuigwereld. De Belgische post verzamelde vijf iconische vliegtuigen van Belgische makelij of ontwerpen en bracht ze samen op één velletje. De zegels hebben een verschillend formaat naar gelang hun waarde, 1, 2 en 3 nationaal. Eén zegel (3) is zelfs bijna tien centimeter lang.

Over het velletje vliegen van boven naar beneden: Sabca S.40 1939 (waarde 2), Renard R.35 1938 (2), een gravure van de Brouckère 1911 (3), César Battaille 1911 (2) en Tipsy Nipper 1959 (1). Van het velletje (prijs € 7,40) zijn 65.372 stuks van de persen gekomen.


Op naar een groene wereld
(juli 2016)
Bron: Postzegelblog, www.postzegelblog.nl

Zoals bekend wordt sinds 1974 de jaarlijkse Europa-uitgifte (daarvoor was het een gemeenschappelijk motief) gekenmerkt door hetzelfde thema. Elk deelnemend land of regio ontwerpt sindsdien op zijn beurt een eigen zegel rond dit thema. Het ontwerp van de Doxia Sergidou is de winnaar een fietser die een verfroller volgt die de wereld groen maakt.


Olympische Spelen 2016
(juli 2016)

Op 18 juli 2016 brengt PostNL Olympische Spelen 2016 uit, een velletje met drie postzegels over de allergrootste internationale sportmanifestatie. PostNL heeft de postzegels in het teken gezet van TeamNL: de naam waaronder de Nederlandse Olympische ploeg in Rio actief zal zijn. De Olympische Spelen en de Paralympische Spelen vinden dit jaar in Rio de Janeiro in Brazilië plaats van 5 tot en met 21 augustus en van 7 tot en met 18 september. Door op een smartphone de postzegels te scannen met een Cee-app wordt doorgelinkt naar een website met achtergrondinformatie over de Nederlandse sporters die in Rio goud, zilver of brons hebben gewonnen. Het postzegelvel Olympische Spelen 2016 telt twee postzegels van gelijk formaat en één postzegel die twee keer zo groot is. De drie postzegels zijn zo op het velletje gerangschikt dat ze eruit zien als het podium waarop tijdens sportwedstrijden de drie winnende atleten of teams worden gehuldigd. De gouden postzegel staat in het midden, de zilveren links en de bronzen rechts. Het 1-2-3-podium is in perspectief weergegeven doordat boven- en zijvlakken in dezelfde kleuren zijn toegevoegd Op de postzegel is de waardeaanduiding 1 groot afgebeeld, waarin zowel sorteerhaak als de aanduiding Nederland 2016 staat, in goud, zilver en brons. Links van de 1 is een medaillevorm nagebootst met daarin een driekwart cirkel en het logo van TeamNL: de oranje tulp met een van de blaadjes in de kleuren van de Nederlandse vlag. Linksboven op het velletje staat het -logo voor de Paralympische Spelen, met ernaast de titel van de uitgifte en het Olympische motto dat sport alleen winnaars kent.

Over het ontwerp
De Olympische postzegels weerspiegelen de ambitie en het optimisme van TeamNL: de Nederlandse sportploeg die naar Rio wordt afgevaardigd. In het ontwerp, dat binnen PostNL werd ontwikkeld, keert de wens terug van een mooie en sportieve competitie, met het liefst zoveel mogelijk overwinningen door landgenoten. Vandaar dat de drie postzegels verschillend van grootte zijn en samen een podium vormen. Een van de beroemde Olympische motto's luidt dat meedoen belangrijker is dan winnen. Daardoor is eigenlijk iedereen een winnaar, wat wordt onderstreept door de waardeaanduiding 1 op elke postzegel extra groot af te beelden. TeamNL barst van de ambitie, wat hopelijk leidt tot veel medailles. Daarom is het logo van TeamNL, met daarin de Olympische ringen en een tulp waarin ook een Olympische vlam is te herkennen, in een rond vlak gezet met daarin een driekwart cirkel tussen 3 en 12 uur. Door deze minimale ingreep wordt het een Nederlandse medaille, die overigens gezien de ervaring van de afgelopen jaren ook een andere vorm kan hebben.

Technische specificaties

Zegelformaat : 2x 36 x 25 mm, 1x 36 x 50 mm
Tanding
Papier : normaal met fosforopdruk
Gomming : synthetisch
Druktechniek : offset
Oplage : 135.000 velletjes
Drukkerij : Joh. Enschedé Security Print, Haarlem
Drukkleuren postzegel : geel, magenta, cyaan, zwart,goud, zilver en brons

Wereldberoemd porselein
(juli 2016)
Bron: Postzegelblog, www.postzegelblog.nl

Het Deense porselein is wereldberoemd door zijn bijzonder hoge kwaliteit (natuurlijk volgens de Denen). Het verhaal van het Deense porselein gaat terug tot 1775, en nu vertelt Postnord/Denemarken dit verhaal op vijf zegels die 23 juni in roulatie zijn gebracht, vijf zegels in de waarde van elk 8,00 Dkr. met o.a. een meeuw en een "poppy". De zegels (2 x 5) zitten ook een velletje (80 Dkr.) en er is een prestigeboekje (nou boekje? wel 32 pagina's; prijs 199,00 Dkr) uitgegeven. Ook w.v.


Belgie Dieren in beweging
(juli 2016)
Bron: Amsterphila            Mark de Winter

André Buzin ontwerpt al ruim 25 jaar postzegels in opdracht van bpost Meestal zijn het vogeluitgiften, maar enkele malen mocht de natuur-kunstenaar uit Braine-le-Comte zich ook aan andere onderwerpen wagen. Dit jaar staat hij in voor de serie 'Dieren met vaart!'. Koos André Buzin vorig jaar voor de emotie bij dieren, deze keer trekt hij resoluut de kaart van de beweging. Buzin brengt met deze collectie van tien postzegels letterlijk vaart in zijn ontwerpen die, zoals altijd, van een uitzonderlijk hoog-staand niveau zijn. Hij toont tien dieren in volle vlucht of volle vaart. Een gans, zwaan, reiger, uil en meerkoet vliegen op of zweven bovenaan het postzegelvelletje. Een hermelijn, otter, haas, hert en eekhoorn rennen, springen of zwemmen onderaan.
Bpostdesigner Kris Maes bracht deze unieke reeks ontwerpen van Buzin op een wonderlijke wijze bijeen op het zegelvelletje. Hij accentueerde extra dynamiek bij de tekeningen van de gans en het hert, door beide dieren in drievoud en in gradatie af te beelden op het zegelblaadje waardoor de indruk van beweging ontstaat. André Buzin trekt bijna dagelijks de natuur in. Hij woont op het platteland en staat daardoor al met één been in de natuur. Al ruim 45 jaar legt hij wilde dieren vast. Eerst op foto's en schetsen, nadien maak hij er acrylverfschilderijen van. "Ik vind het een belangrijk werk, maar het belangrijkste is om een idee tot een goed einde te brengen en om zoveel mogelijk waarheid in mijn werk te leggen". Het is de eerste Belgische uitgifte van Buzin met vogels in volle vlucht en het resultaat mag er zijn.

Zowel de vogels als de andere dieren werden treffend door hem vastgelegd.
"Als liefhebber van roofvogels is de oehoe mijn persoonlijke favoriet. Maar ook de rode eekhoorn vind ik heel geslaagd".
In de toekomst mag bpost zeker nog dergelijke nieuwe concepten met werk van André Buzin voorstellen."Ik denk dat er samen met mij nog tal van verzamelaars blij mee zullen zijn".

Postzegels losweken
(juli 2016)

Als je een postzegel teveel op je brief hebt geplakt, of je bent verzamelaar en je wil die ene mooie postzegel van het poststuk krijgen om in je collectie te bewaren dan zijn er meerdere methodes om dit voor elkaar te krijgen.

Postzegels losstomen
De meest bekende methode is het ouderwetse losstomen. Verwarm water in een pan, waterkoker of fluitketel en wacht tot het water kookt.
Als het water kookt hou je de kaart of envelop rechtop in de stoom. De lijm van de postzegel wordt hierdoor verwarmd en na even kan je de postzegel er af halen.

Postzegels afweken met de magnetron
Postzegels afweken kan ook snel en makkelijk met een magnetron. Maak de postzegel nat met een paar waterdruppels. Leg de kaart met de bevochtigde postzegel in de magnetron. Zet de magnetron aan op de laagste stand gedurende 20 seconden. Nu kan je de postzegel makkelijk van de kaart halen.

Zelfklevende postzegels losweken
Mochten de twee methodes die hierboven worden beschreven niet werken, bijvoorbeeld bij zelfklevende postzegels die van hardnekkige lijm zijn voorzien, dan kan je de volgende methode nog proberen.
Bij deze methode kan je de envelop niet bewaren, want je moet de postzegel los knippen. Doe dit zo dicht mogelijk om het randje van de postzegel heen. De de afgeknipte postzegel vervolgens in een kommetje met water. Voeg hier een druppel of twee vaatwasmiddel aan toe. Voeg scheutje voor scheutje warm water toe (goed heet) en roer de postzegels om terwijl je dit doet. Ga door totdat het water een temperatuur heeft waarmee je ook zou kunnen douchen.
Laat de postzegels een paar minuutjes losweken in dit warme water. Hierna kan je de postzegels voorzichtig van het papier aftrekken. Spoel ze als je ze hebt losgehaald nog even met koud water af zodat je het afwasmiddel van de postzegel af spoelt.