Filatelisten vereniging De Helmveste Helmond en Omstreken is opgericht in 1977

Kinderpostzegels als eerbetoon Jan Kruis
(juli 2017)
Bron: Postzegelblog, www.postzegelblog.nl

Op de kinderpostzegels staan dit jaar afbeeldingen van stripfiguren Jan, Jans en de kinderen. Dit als eerbetoon aan de in januari overleden Jan Kruis, tekenaar van de strip.
In het blad Libelle staat al meer dan veertig jaar wekelijks een strip van Jan, Jans en de kinderen.
Het thema van dit jaar van de zegels is ‘een goed thuis voor alle kinderen’. De helft van de opbrengst gaat naar kinderen in binnen- en buitenland die extra steun nodig hebben, bijvoorbeeld omdat zij in armoede leven. Linda de Mol zal de actie ondersteunen door er aandacht voor te vragen.

In 1998 verschenen ook postzegels ontworpen door Jan Kruis.
De actie start 27 september. Basisschoolleerlingen gaan vanaf dan langs de deuren om de kinderpostzegels te verkopen. Het motto van de Stichting Kinderpostzegels is ‘voor kinderen, door kinderen’.

Eddy Merckx krijgt eigen postzegel
(juli 2017)
Bron: Postzegelblog, www.postzegelblog.nl

Wielerheld Eddy Merckx (71) is vanaf heden beschikbaar bij althans een postzegel met zijn beeltenis op. Ook negen andere Belgische winnaars van de Ronde van Frankrijk prijken op de unieke postzegelcollectie gecreëerd door Pieter Willems.

“Ik vind het een mooie postzegel. Het is goed gedaan. Het heeft iets speciaal omdat het op de afdaling is van de Galibier. Het is voor de wielerfanaat”, zei Eddy Merckx woensdag zichtbaar tevreden toen hij samen met die andere wielercoryfee Lucien Van Impe de unieke postzegelreeks bij Bpost in Mechelen onthulde.

David Bowie (1947-2016) herdacht
(juli 2017)
Bron: Postzegelblog, www.postzegelblog.nl

Vorig jaar 10 januari overleed de zanger, songwriter, muziekproducent en auteur David Bowie (1947-2016), die wordt beschouwd als een van de invloedrijkste rockmuzikanten aller tijden. Royal Mail eert Bowie op 14 maart met zes zegels en een miniatuurvelletje en het is voor het eerst in de Britse postale geschiedenis dat er aan één muziekartiest of culturele figuur een hele serie wordt gewijd. Op zes zegels staan – net als vorig jaar op de Pink Floydzegels – covers van albums: Hunky Bory, december 1971 (1st); Aladdin Sane, april 1973 (1st); ’Heroes’, oktober 1973 (1st); Let’s Dance, april 1983, zijn best verkochte album (1,52 pond); Earthling, februari 1997 (1,52 pond) en Bowie’s 28e en laatste studioalbum, 8 januari 2016 (1,52 pond). In het miniatuurvelletje dat als titel heeft DAVIDBOWIELIVE zitten vier zegels: The Ziggy Stardust Tour, 1972 (1st); The Serious Moonlight Tour, 1983, Bowie’s grootste en succesvolste concerttour (1st); The Stage Tour, 1978 (1,52 pond) en A Reality Tour, 2004 (1,52 pond.

Museum Voorlinden
(juli 2017)

Op de tien postzegels van het postzegelvel Museum Voorlinden staan kunstwerken uit de collectie van dit nieuwe particuliere museum in Wassenaar. Het postzegelvel bevat een collage van beelden van het museum zelf, stockmateriaal en natuurfoto’s die gemaakt zijn door grafisch ontwerper Gerard Hadders. Museum Voorlinden is een particulier museum in Wassenaar, dat op 10 september 2016 door koning Willem-Alexander werd geopend. Kunstverzamelaar en zakenman Joop van Caldenborgh liet het bouwen voor zijn privécollectie die enkele duizenden kunstwerken telt. In zijn museum worden collectiepresentaties en wisselende tentoonstellingen gecombineerd met permanente werken. Er is een auditorium, bibliotheek, educatieve ruimte, restauratieatelier, filmzaal en museumshop. Het langwerpige gebouw met wanden van natuursteen en glas is ontworpen door Kraaijvanger Architects uit Rotterdam. Het transparante dak met zonneschermen en indirect led-licht staat garant voor een zo natuurlijk mogelijke verlichting. De tuin rondom het museum is aangelegd door landschapsarchitect Piet Oudolf, met kleurrijke bloemenzeeën, omkaderd door gazonpaden en met gras begroeide verhogingen. Dankzij de grote glazen wanden zijn de tuinen ook van binnen het gebouw te zien. Daardoor werken kunst, architectuur en natuur sterk op elkaar in.

Over de ontwerper
Gerard Hadders (1954) studeerde van 1971-1979 fotografie en grafische vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten Rotterdam, de huidige Willem de Kooning Academie. Van 1979 tot 1993 maakte hij deel uit van het ontwerperscollectief Hard Werken Design in Rotterdam. Van 1992 tot 2011 was hij eigenaar van Buro Plantage, eveneens in Rotterdam. In 2012 richtte Hadders samen met Edith Gruson het bureau Pro Arts Design in Schiedam op. Dit is een interdisciplinair samenwerkingsverband van ontwerpers met als specialisatie het geïntegreerd oplossen van complexe communicatievragen. Pro Arts Design brengt ruimtelijke, grafische en virtuele presentaties samen binnen één werkzaam concept. Hadders heeft zich in zijn werk toegelegd op grafische, ruimtelijke en monumentale projecten voor bedrijven en culturele instellingen, zowel binnen als buiten Nederland. Hij gaf onder meer les aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht en aan de Akademie St. Joost in Breda.

Technische specificaties

Zegelformaat : 36 x 25 mm
Papier : normaal met fosforopdruk
Gomming : synthetisch
Druktechniek : offset
Oplage : 130.000 velletjes
Drukkerij : Joh. Enschedé Security Print, Haarlem
Drukkleuren postzegel : geel, magenta, cyaan en zwart

Nederlandse Lekkernijen
(juli 2017)


Op het postzegelvel 'Nederlandse lekkernijen' zijn de volgende typisch Nederlandse lekkernijen afgebeeld: Bossche bol, Limburgse vlaai, Drents kniepertie, Fries suikerbrood, Zwolse balletjes, Goudse stroopwafel, Zeeuwse bolus, Groningse eierbal, Amsterdamse ui en Tielse kermiskoek.
De meeste eetwaren zijn ook buiten de streek van oorsprong te koop, maar sommige niet. Zo zijn de Zwolse balletjes alleen in de stad van herkomst verkrijgbaar. De tien lekkernijen zijn gekozen in overleg met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland in Utrecht.

Over het ontwerp
De tien lekkernijen zijn met beeldvullende kleurenfoto’s op het postzegelvel Nederlandse lekkernijen weergegeven. Elke lekkernij wordt op de foto vastgehouden met een of twee handen, in de meeste gevallen in combinatie met een schotel, bord, schaal, doek, doosje of pot. De persoon erachter is wel zichtbaar, maar niet herkenbaar afgebeeld. Alle foto’s lopen door op de tabs boven en onder de postzegels. Elke lekkernij is in het midden van de foto afgebeeld en iedere postzegel heeft zijn eigen achtergrondkleur gekregen. Op de tabs naast de postzegels is een korte beschrijving opgenomen. Op de postzegels zelf staat rechtsonder de naam van de lekkernij vermeld. Het gebruikte lettertype is de Neutraface, een ontwerp van Christian Schwartz voor House Industries uit 2002.

De studio Overburen uit Amsterdam werkt met een klein vast team van drie grafisch ontwerpers. De drie zijn Joost Overbeek, Maarten en Ayla Maagdenberg Overburen werkt ook nauw samen met Mariska Vlot van 't Idee! voor concept en tekst voor zeer uiteenlopende opdrachten. Overburen werkt onder meer aan campagnes, huisstijlen, websites, animaties, concepten, sociale media, boeken, leaders en illustraties voor opdrachtgevers als het Anne Frank Huis, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, PostNL en de VPRO. Joost Overbeek ontwierp eerder, samen met Jeen Beerting, de postzegels uit de serie Mooi Nederland 2007.

Technische specificaties

Zegelformaat : 25 x 36 mm
Papier : normaal met fosforopdruk
Gomming : synthetisch
Druktechniek : offset
Oplage : 130.000 velletjes
Drukkerij : Joh. Enschedé Security Print, Haarlem
Drukkleuren postzegel : geel, magenta, cyaan en zwart