Harley's uit Spanje
(maart 2016)
Bron: Motor Filatelisten Nederland, www.mfnl.nl
In dit artikel wil ik het hebben over het Harley blokje uit de serie Vehículos de Época van Spanje.
Ook op de FDC (Sobres de Primer Día) vinden we de beide motorfietsen terug maar nu afgedrukt in spiegelbeeld.
Om er een nog Amerikaanser tintje aan te geven vliegt de Bald Eagle, het nationale embleem van de USA, ook in de rondte. Overigens heeft de DTP-er nog wel behoorlijk meer moeten knutselen aan de afbeeldingen want naast het draaien van het tanklogo heeft de gebruikte 1200 cc fiets in het echt een zijspan aangekoppeld, en die is op de zegels volledig weggeretoucheerd.
Elk trimester gebruikt de Spaanse dienst een geïllustreerde envelop voor gecertificeerde, zeg maar aangetekende, post met daarop een afbeelding van het dan belangrijkste thema. En het derde trimester van 2014 was dat de Vehículos de Época uitgifte en daarom staat dus op de gebruikte enveloppen een afbeelding van nog een Harley-Davidson uit hetzelfde museum. De envelop heeft een ruim A4 formaat, met venster en toont een HD, volgens mij uit de W serie, op een stukje "Old Route 66" en weer die arend erbij. In de linker bovenhoek ingedrukt de eerste zegel van de HD 350, maar nu in plaats van de waarde aanduiding de letters S.F. (?)
Souvenirs van Volendam, Urk en Zoutkamp
(maart 2016)
Bron: Postzegelblog, www.postzegelblog.nl
De serie 'Mooi Nederland' zou niet compleet zijn zonder de vissersplaatsen. De eerste drie van vijf vissersplaatsen
zijn Volendam, Urk en Zoutkamp. Elke postzegel toont objecten die symbolisch zijn voor de visserij.
Wie niet uit een vissersgeslacht stamt, zal het verschil niet kennen tussen een kwak en een botter.
Carlo de Boer, zoon van een Noordzeevisser en kleinkind van twee Zuiderzeevissers, weet het wél.
Genoemde kwak, de VD172, heeft een hoofdrol op het postzegelvel Mooi Nederland Vissersplaatsen - Volendam. Carlo de Boer vindt het een mooi eerbetoon. En het rood van het zeil komt goed tot uiting: "Volendammers mengden cachou, een organische kleurstof, door de verf om het zeil te tanen. Door het rode zeil konden de families die op de dijk stonden te wachten, de kwakken al van ver zien aankomen." Verder zijn op het postzegelvel een klokkenpaal, de typische gevel van een Volendams huis en een aal te zien. Op de achtergrond staan een steigerpaal, woningen met een typische Zuiderzee-architectuur, de vlag van de gemeente Edam-Volendam, een waslijn met wasgoed, de Katwoudermolen uit 1896 en de voormalige visafslag die nu als havenkantoor dienst doet. In het water zwemmen een schol, twee zandspieringen, een bot en een snoekbaars.
Urk aan de Zuiderzee
Het postzegelvel van Urk is volgens hetzelfde stramien vormgegeven. Een terugkerend element op elk van de drie
postzegelvellen is het visnet op de achtergrond. Specifiek voor Urk zijn de boei UK 1, de vuurtoren en de
kotter UK 244 met daaronder de zee. Iconen van Urk zijn de dubbele bolder, visnetten die te drogen hangen, de
dorpsvlag van Urk met een schelvis in het midden, een meerpaal, de typische woningen, het zicht op de haven
en een kraan op de plaatselijke scheepswerf. In het water onderaan zwemmen een schol, drie harders, een
kabeljauw en een tong.
De verdwenen zee van Zoutkamp
Het minst bekende, maar daarom niet minder interessante vissersplaats, is Zoutkamp in Groningen, bij de
voormalige Lauwerszee. Daarop te zien zijn de replica van een kalkoven, het stalen havenlicht of lichtopstand
op de steiger en de gekleurde gevels van de loodsen. Onderaan staat een noordzeegarnaal. Iconen van Zoutkamp
zijn een boei uit het visserijmuseum Zoutkamp, het huis van de sluismeester, de kade, het huisje met de
'leugenbank' bij de haven, de lichtopstand bij het Reitdiep, een herbouwd vissershuisje, een sloepenloods en
de garnalenkotter ZK 21. In het water onderaan zwemmen een schol, een aal, twee schelpen en een schar.
Jules Verne
(maart 2016)
Om het fenomeen Jules Verne beter te begrijpen moeten we terug naar de 19e eeuw. Op 8 februari van het jaar 1828 om 12 uur precies werd Jules Verne te Nantes geboren. Zijn geboortehuis stond aan een oude kade langs de Loire. Zijn vader was notaris en volgens goed burgerlijk gebruik moest Jules, als oudst zoon, zijn vader later opvolgen.Een eigen keuze werd hem niet gelaten. Hij moest rechten gaan studeren.
Na het behalen van zijn gymnasium diploma gaat Verne naar Parijs om rechten te studeren. Naast zijn studie schrijft hij blijspelen en smaakt in 1850 het genoegen dat zijn eerste stuk les pailles rompues wordt opgevoerd. Bovendien schrijft hij verhalen voor het tijdschrift Musée des familles. In deze tijd raakt Jules bevriend met vader en zoon Dumas en aan hen dankt hij zijn introductie in de uitgaande schrijverswereld van Parijs.
Tijdens de vakantie in Noorwegen wordt zijn eerste en enige zoon Michel geboren. Later zal Jules samen met zijn broer Paul aan boord van de "Great Eastern"een reis naar Amerika maken.
Het is inmiddels al 1862, Jules Verne is al 34 jaar, en is er nog steeds niet in geslaagd om als schrijver erkenning te krijgen. Op een dag gaat hij op aanraden van Dumas met een manuscript naar de uitgever en schrijver Jules Hetzel. Deze leest het verhaal aandachtig en herkent de hand van een meester verteller. Hij wil het boek echter alleen publiceren als het omgewerkt wordt naar zijn aanwijzingen. Verne is blij dat hij eindelijk een kans krijgt en herschrijft zijn verhaal in recordtijd. Het concept van Hetzel, populair-wetenschappelijke jongensboeken waarin volwassen mannen de hoofdrol spelen, blijkt een schot in de roos. Vijf weken in een luchtballon is het eerste grote succes.
Hij heeft dan meer dan zestig wonderreizen op zijn naam staan.