Filatelisten vereniging De Helmveste Helmond en Omstreken is opgericht in 1977

Stamps of Thrones!
(Mei 2018)
Bron: Postzegelblog, www.postzegelblog.nl (Ingekort)

 De berichten in Winterfell, Westeros en Essos hoeven nu niet meer per kraai, draak, ruiter of loper verstuurd te worden. Dat heen en weer gereis van adellijke personen om alle intriges en onderhandelingen te regelen is overbodig: het kan nu per post worden afgedaan. De Britse posterijen hebben op 23 januari j.l. maar liefst 15 postzegels uitgegeven waarop personages en objecten uit de fantasy serie Game of Thrones afgebeeld staan.

 Het wachten is op de achtste serie, die in 2019 uitgestraald zal worden. Game of Thrones is een Amerikaanse fantasy-televisieserie die sinds 17 april 2011 uitgezonden wordt op de televisiezender HBO. De serie is gebaseerd op de boeken uit het epos “Het Lied van IJs en Vuur” van de Amerikaanse schrijver George R.R. Martin.

 Het verhaal van Game of Thrones speelt zich af in een mythische wereld, vooral in de Zeven Koninkrijken op het westelijke continent Westeros. Maar ook in het uiterste noorden van Westeros en op het oostelijke continent Essos.

De serie bevat meerdere verhaallijnen. Het grootste deel van de serie speelt zich af op het mythische continent Westeros, waar enkele adellijke families strijden om de macht in het rijk. Daarnaast komt ook de strijd tussen de “Nachtwacht” (Night’s Watch) en de gevaren achter de Muur aan bod. De Zeven Koninkrijken worden van het verre noorden gescheiden door de grote ijsmuur. De muur wordt bemand door de Nachtwacht (“Night’s Watch”), die het rijk beschermt tegen de gevaren achter de muur. Het andere gedeelte van de serie speelt zich af op het oostelijke continent Essos, waar Daenerys Targaryen een weg probeert te vinden naar haar koningschap in Westeros.

De Zeven Koninkrijken vormden ooit zeven aparte staten maar werden verenigd door de Targaryens. Zij regeerden bijna 300 jaar over de Zeven Koninkrijken totdat Aerys II Targaryen “De Krankzinnige” door een verbond van Baratheons, Starks, Arryns, Tullings en Lannisters werd afgezet en gedood. Robert Baratheon werd de nieuwe koning. Na de dood van Aerys II Targaryen vluchtten zijn jongste kinderen, Viserys en Daenerys, naar Essos, het oostelijke continent. Het epos is geschreven in maar liefst zeven boeken en vormen een basis voor vele verhalen waarin fantastische werelden vermengd worden met puur uitvergrote menselijke eigenschappen en gedrag. Het fascineert je vanaf het eerste moment omdat het allemaal zo onverwacht voor de hand ligt. Wat je eigenlijk verwacht gebeurt, maar dan tien keer uitvergroot, je zegt verdorie, zie je wel!

Waarschuwing: als je er eenmaal aan begint raak je er aan verslaafd, je moet kijken of lezen. Je moet toch wel een groot schrijver zijn om dit voor elkaar te krijgen.


Dag, Dag van de arbeid!
(Mei 2018)
Bron: Postzegelblog, www.postzegelblog.nl

En… prettige Dag van de Arbeid gehad?! Ik een drukke. Zo druk dat ik bijna geen tijd kreeg om er even bij stil te staan. Nu wel dus, op de valreep. Kon ik toch nog uitzoeken of er bij ‘ons’ qua postzegels wel eens wat gedaan is aan 1 mei. Een karige oogst levert de speurtocht op. Maar gelukkig wel een oogst die, zeker gelet op het allesbehalve lenteachtige weer van vandaag, me wat welkome verwarming biedt. Ik beland op de Nederlandse Antillen. En wel in 1960. Dat alles dankzij Oscar Ravelo Nadal. Hij immers tekende voor de enige ‘Dag van de Arbeid’-postzegel uit de Speciale Catalogus.
Over Dag van de Arbeid gesproken, als we het Register van ontwerpers erbij pakken, blijkt overduidelijk dat hij als het gaat om postzegels ontwerpen bepaald niet stil heeft gezeten, deze Oscar Ravelo Nadal. Het begon allemaal met de al genoemde Dag van de Arbeid-zegel. Een jaar later waren het vier kinderzegels en een herdenkingszegel.

In 1962 volgde een kwartet zogeheten cultuurzegels waarop een maisstamper, een bentaspeler, een hoofddoek en een Jaja met kind te zien zijn.

Twee jaar later was het weer raak: twee herdenkingszegels voor de luchtvaart en een zogeheten statuutzegel, waarop zes Antilliaanse vlaggen als trekvogels over lijken te zweven.

Daarna gaat er vrijwel geen jaar voorbij of Oscar Ravelo Nadal is goed voor het ontwerp van één of meer postzegels. Dus hoe karig ook de oogst aan speciale 1 mei-zegels in het Koninkrijk der Nederlanden, de oogst aan ‘werken’ van Ravelo Nadal is zonder meer rijk te noemen.

Bij twee statuutzegels waarop symbolische voorstellingen van vogels en vlaggen in elkaar overvloeien stokt zijn productie pas. Ja, hij heeft noeste arbeid geleverd, Oscar Ravelo Nadal.

Postzegels van veldbloemen kondigen het voorjaar aan
(Mei 2018)
Bron: Postzegelblog, www.postzegelblog.nl

Veldbloemen zijn bloeiende planten die voorkomen in velden, weiden en niet-verstedelijkte gebieden. In Nederland komen wel honderden soorten in de natuur voor. Op het postzegelvel “Beleef de natuur – veldbloemen” worden er tien afgebeeld: het fluitenkruid, het hazenpootje, de wondklaver, het madeliefje, de gewone ossentong, de pinksterbloem, het trilgras, de paarse morgenster, de paardenbloem en de smalle weegbree. De selectie hiervan was voor ontwerper Frank Janse nog een hele klus. De bloem zelf moest de moeite waard zijn, de foto’s uit het omvangrijke archief van fotoproductiebedrijf PIXFACTORY moesten fraai zijn en er is gezocht naar een evenwichtige spreiding van bloeiende planten voor wat betreft subsoorten, formaten en verschijningsvormen.

Meer dat tien veldbloemen
De gebruikte foto’s zijn portretten van veldbloemen in hun natuurlijke omgeving. De meeste foto’s lopen door op de aangrenzende postzegel, waardoor er een natuurlijk contact tussen de bloemen ontstaat, alsof ze naast elkaar in het veld staan. Ook het standpunt van de foto’s is bewust gekozen. Je ziet veel details en het lijkt alsof je er languit liggend in het veld naar kijkt. Naast de tien veldbloemen die de hoofdrol spelen op het postzegelvel staan er nog vier soorten afgebeeld: de gewone margriet, het witte klavertje vier, de echte koekoeksbloem en de grote centaurie. Deze zijn bijna abstract in monochrome tinten weergegeven, soms wit en soms als een contour in de achtergrondkleur. Het resultaat is een kleurrijk geheel met de sfeer van het voorjaar: fris, fragiel, zacht en pastel.

Technische specificaties

Zegelformaat : 30 x 40 mm
Velformaat : 170 x 220 mm
Papier : normaal met fosforopdruk
Gomming : zelfklevend
Druktechniek : offset
Drukkleuren : cyaan, magenta, geel en zwart
Oplage : 315.000 velletjes
Verschijningsvorm : vel van tien postzegels in tien verschillende ontwerpen
Ontwerper : Ftank Janse, Gouda
Drukkerij : Joh. Enschedé Security Print, Haarlem