Filatelisten vereniging De Helmveste Helmond en Omstreken is opgericht in 1977

Een Europees land, maar redelijk onbekend
(November 2022)


Het overzicht van de verzamelgebieden van onze leden vertoont weinig variatie. Ik tel twee verzamelaars van Scandinavische landen. Onbekend maakt onbemind, denk ik dan. Laat ik daar eens iets aan doen.
Als eerste land de Føroyar. Letterlijk vertaald ‘de schapen-eilanden’. Gelegen ergens tussen IJsland en Schotland. Ze maken deel uit van het koninkrijk Denemarken, maar hebben eigen postzegels sinds 1975. Ter illustratie begint dit artikel met een van de laatste uitgaven. Verder wordt dit artikel verluchtigd met afbeeldingen uit de eerste serie uit 1975.
Op 24 oktober 2022 werd een blokje uitgegeven met een nominale waarde van 72 Deense kronen. Omgerekend 9,64€.

Faeröer mineralen – Ruwe edelstenen
Als we nader kijken naar de grijze steenmassa van gestolde vulkanische lava, die het grootste deel van het Faeröerse basalt vormt, opent zich een zee van prachtige, kleurrijke en opwindende mineralen. Het meest in het oog springend zijn de witte zeolieten en kwartsmineralen. Deze prachtige mineralen zijn door de eeuwen heen verzamelobjecten geweest in allerlei mineralen-musea over de hele wereld. Al eeuwenlang reizen wetenschappers en avonturiers met dit ene doel naar de Faeröer, om mineralen te verzamelen. De oudste gedocumenteerde wetenschappelijke reizen dateren uit het einde van de 18e eeuw, en reizen gaan nog steeds door. Nieuw boek over Faeröerse gesteenten en mineralen
Ter gelegenheid van de publicatie van een nieuw boek over Faeröer mineralen en gesteenten, besteedt Posta Faroe Islands in een nieuwe postzegelreeks aandacht aan twee mineralen. Het boek is het eerste in zijn soort dat de Faeröer gesteenten en mineralen in detail beschrijft.

De mineralen
De twee mineralen in deze eerste serie zijn Calciet en Koper. Wat ze gemeen hebben, is dat het zogenaamde secundaire mineralen zijn. Dit betekent dat ze zijn uitgekristalliseerd nadat de vloeibare lava is gestold. Deze mineralen worden uitgescheiden in kleine holtes en scheuren in de lava. Ze kristalliseren uit het mineraalrijke grondwater dat door de stollende lava's stroomt.
Het calcietkristal maakt deel uit van een privécollectie van Edna Einarsson. Deze voorname collectie is afkomstig uit haar collecties uit de Faeröer natuur en uit haar jarenlange samenwerking met de aannemer NCC in verband met de voorbereiding van de Faeröer onderwatertunnels.
Het koperkristal werd gevonden door Johan Heini Virgarsson, Suðuroy, die in een steengroeve op de Faeröer werkte. Zijn bijzondere oog voor details in de steenslag leidde zijn ogen naar een heel bijzondere ontdekking in de zomer van 2020. Hier stuitte hij op een van de zeldzaamste minerale afzettingen op de Faeröer.

Koper (Cu)
Koper is een ertsmineraal dat uitsluitend bestaat uit het element Cu (koper). Het is zeldzaam om op de Faeröer in metalen vorm te vinden. De groeivorm is vaak dendritisch, of in dunne schilfers, wat op de postzegel te zien is. De kleur van koper is vaak erg karakteristiek en wordt gebruikt om het mineraal te identificeren.
Koper is eerder gevonden op Nólsoy en Sandoy, maar kopervondsten op de Faeröer in zulke grote hoeveelheden als Johan Heini Virgarsson in 2020 vond zijn uiterst zeldzaam.
   
Calciet, kalkspaat (CaCO3)
Calciet, ook wel kalkspaat genoemd, is een calciumcarbonaat (CaCO3) en is een van de meest voorkomende secundaire mineralen op de Faeröer. De calcietkristallen zijn vaak helder of wit en lijken veel op andere mineralen die op de Faeröer worden gevonden. Calciet heeft de bijzondere eigenschap dat licht dat door het kristal schijnt in twee richtingen wordt gebroken. Evenzo reageren de calcietkristallen vrij actief met zwak zoutzuur (HCl), dat wordt gebruikt om het mineraal te identificeren. Calciet heeft fluoresceren-de eigenschappen, en dit wordt gezien door het mineraal in het donker te verlichten met ultraviolet licht.