Filatelisten vereniging De Helmveste Helmond en Omstreken is opgericht in 1977

Eerste postzegel met hologram van Canada
(oktober 2016)
Bron: Postzegelblog, www.postzegelblog.nl

Canada is een van de landen die eigen satellieten gebruikt voor communicatiedoeleinden. De eerste satelliet van Canada werd gelanceerd op 9 november 1972. De satellieten kregen een naam: Anik. Deze naam werd toegekend na een nationale wedstrijd en de winnares was Julie-Frances Czapla uit St. Leonard, provincie Quebec. De naam is afkomstig uit het Inuktitut, een taal die verwant is aan het Inuit van de Eskimos in Oost-Canada. Anik betekent 'Kleine broer'.

De Aik-E2 was de elfde satelliet die door Canada werd gebouwd en het tweede exemplaar van het type GE Astro 5000. De lancering in opdracht van Telesat Canada, vond plaats op 4 april 1991 met een Ariane 44P raket van de ESA, het European Space Agency, vanaf Kourou.
Op 1 oktober 1992 werd onder de titel 'Canada in de Ruimte' twee postzegels uitgegeven ontworpen door Debbie Adams en gedrukt door de Canadian Bank Note Company Ltd. Op de rechter zegel is de Anik-E2 satelliet afgebeeld boven de aardbol.
De linker zegel toont door middel van een hologram een ruimtevaartuig (space shuttle) boven de aarde.
Dat het wel eens mis kan gaan bij de drukker van de postzegels blijkt uit het opduiken van postzegels waarbij het hologram ontbreekt. Het aantal zegels zonder hologram is niet bekend, maar het kunnen er niet veel zijn. Wel is het noodzakelijk als men een dergelijke zegel wil aanschaffen dat een certificaat van echtheid er bij zit. Zo'n zegel moet dus gekeurd zijn door een erkende expert. Ook zouden postzegels bestaan waarbij de afbeelding van de satelliet ontbreekt maar die heb ik tot nu toe niet gezien.
Het bovenstaande hoekblokje laat twee postzegels zien waarbij de space shuttle bijna naar behoren is weergegeven boven de aardbol. Het beeld staat iets te laag waarbij de donkere rand onderaan de aardbol bijna niet is te zien. Hoekblokken met daarop gegevens van ontwerper en drukkerij worden veel verzameld door Canadese verzamelaars. Daarbij behoren ook de tekens op de velrand die de drukkleuren aangeven.
Dat het vervaardigen van een hologram wel eens mis kan gaan blijkt uit bovenstaand hoekblokje waarbij de afbeelding naar boven is verschoven. De space shuttle verdwijnt hier uit beeld. Verder bestaan nog meer 'leuke' afwijkingen, zoals de Canadese verzamelaars het noemen een 'black hole' (zwart gat), een zwarte lijn onder de aardbol en een 'meteor shower' (meteorenregen) in de vorm van strepen in de hemel.
De satelliet, Anik-E2, kreeg op 20 januari 1994 te maken met een fikse storing, waarschijnlijk als gevolg van verhoogde zonneactiviteiten. De gyroscoop viel even uit. Daardoor raakte de satelliet uit positie en het duurde vijf maanden voordat de satelliet weer naar behoren functioneerde. Maar de manoeuvres door middel van de raketjes aan boord deden een beroep op de voorraad brandstof waardoor de levensduur van de satelliet met een jaar werd verkort. Op 23 november 2005 werd de satelliet uitgeschakeld en in een baan gebracht met ander afgedankt ruimtetuig, de 'junk orbit'. Maar op de postzegel blijft de satelliet vereeuwigd. Toch een uitgifte om even goed te bekijken als verzamelaar van postzegels van Canada en verzamelaars met het thema ruimtevaart.


Doutzen mode & muze
(oktober 2016)

Op de postzegels van het velletje doutzen mode & muze staan tien foto's van fotomodel Doutzen Kroes genomen door Anton Corbijn, met verschillende uitsnedes, van close-ups, half- en driekwartbeelden tot een totaalbeeld ten voeten uit. Doutzen is op alle foto's tegen een witte achtergrond afgebeeld, zonder rekwisieten. Op slechts één foto, het totaalbeeld, is de vloer te zien. Op de foto's draagt Doutzen simpele lingerie. Sommige foto's zijn zo gekaderd dat het beeld de perforatieranden van de postzegels raakt; op de postzegel linksboven steken de handen van Doutzen boven de perforatierand uit. Aan de postzegels zijn als extra grafische laag ultramarijnblauwe cirkels toegevoegd, steeds op een andere plek en vrijwel steeds met een andere diameter. De cirkel bij de postzegel linksboven valt samen met de eerste letter o in de titel van het postzegelvel: doutzen, mode & muze. Voor de typografie is gebruikgemaakt van de Neuzeit S, ontworpen door C.W. Pischiner in 1928.

Doutzen over het werken met Anton Corbijn
"Het was een eer om met Anton te werken. Ik heb een keer eerder voor zijn camera gestaan en dat was toen al een heel fijne shoot! Ook voor PostNL hebben we een ontzettend leuke dag gehad. En het resultaat mag er wezen volgens mij."

Doutzen over de foto's
"Met Corbijn als fotograaf had ik natuurlijk niet anders verwacht, maar ik vind de foto's heel mooi geworden. Antons foto's zijn altijd zo sfeervol, zo vol emotie. En als je een foto gaat afdrukken op postzegelformaat, dan moeten de beelden natuurlijk extra sterk zijn, anders komt het niet over. Maar ik denk dat het ons in dit geval gelukt is."

Doutzen over de postzegels
"Normaal zie ik mijn foto's altijd terug in tijdschriften of op posters. Hele andere formaten natuurlijk. Het is zo grappig om ze nu een keer op postzegelformaat te zien, het geeft echt een andere dimensie aan de foto's. Het voelt intiemer op de een of andere manier. Krachtig op een verstilde manier."

Vormgeving levendige beweeglijkheid
Door de grote variatie aan beeldende middelen als kleur- en vlakverdeling beschikken deze postzegels over een levendige beweeglijkheid.

1. Kleurverdeling:
o Veel of weinig zwart, wit & grijs.
o Symmetrische - asymmetrische kleurverdeling zwart, wit & grijs.
o Diversiteit in plaatsing blauwe cirkels.

2. Vlakverdeling:
o Meer of minder een centrale vulling van het vlak door hoofdpersoon: tegenstelling in voor- en achtergrond.
o Meer of minder centrale plaatsing van de hoofdpersoon: rust tegenover beweeglijkheid.
o Symmetrische - asymmetrische opstelling van de hoofdpersoon: evenwichtige tegenover beweeglijke houding.

Technische specificaties

Zegelformaat 36 x 25 mm
Papier normaal met fosforopdruk
Gomming synthetisch
Druktechniek  offset
Oplage 151.000 velletjes
Drukkerij Cartor Security Printing Frankrijk
Drukkleuren postzegel geel, magenta, cyaan, zwart