Filatelisten vereniging De Helmveste Helmond en Omstreken is opgericht in 1977

De beste attractie van Nederland
(September 2015)

In augustus had ik 14 dagen een vriend uit Macedonië op bezoek, samen met zijn vrouw en zoon van 15. Ik heb ze Amsterdam, de haven van Rotterdam, Scheveningen, Volendam etc. laten zien. Weet U wat zij de attractie vonden die het meeste indruk op hen had gemaakt? Ik stelde hen deze vraag aan het eind van hun vakantie. Het antwoord was: Panorama Mesdag in Den Haag.
Panorama Mesdag is een cilindervormig schilderij van ongeveer 14 meter hoog en met een omtrek van 120 meter, hier te zien op en maximumkaart.

Het schilderij, dat een van de oudste 19e-eeuwse panorama's in de wereld is, is een vergezicht op de Noordzee, de duinen, Den Haag en Scheveningen. Het behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten.
Het panorama is een inspiratiebron voor vele jonge kunstenaars. Bij de opening was ook Vincent van Gogh aanwezig, die over het panorama zei: "Het enige dat aan dit schilderij mankeert is dat er niets aan mankeert." Ook de stadspost heeft aandacht besteed aan dit meesterwerk.

Toen ik met mijn gasten het podium betrad van het schilderij, was het enige dat zij konden uitbrengen: 'fabelhaft (fantastisch)'.

Willem Mesdag
Het is in 1881 geschilderd door Hendrik Willem Mesdag, een beroemde kunstschilder uit de Haagse School. Hij was gespecialiseerd in het schilderen van zeegezichten. Zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten en de kunstschilders Théophile de Bock, George Hendrik Breitner en Bernard Blommers hebben ook een aanzienlijke bijdrage geleverd. Ze deden er vier maanden over. Ongelooflijk!

De 'eerste' thematische zegel
(September 2015)

De eerste postzegel is de 'Penny Black', uitgegeven in 1840 in Groot Brittannië. Maar hoe kom je erachter, als je thematisch verzamelt, wat de eerste postzegel van je thema is? Ik verzamel het thema 'politie'. Ik heb binnen dit thema diverse postzegels de kwalificatie 'eerste' kunnen geven.

De 'allereerste' Politie-postzegels
De allereerst bekende postzegels die aan het thema 'politie' te linken zijn, komen uit Zuid-Australië. Vanaf 1868 werden daar departementale zegels (dienstzegels) gebruikt door overheidsinstanties. Gewone postzegels werden voorzien van opdrukken.

De 'P' verwijst naar de Politie, de 'S' naar de Sheriff en de 'CP' naar Commissionar of Police De 'opdruk letters' komen in de verschillende kleuren zwart, rood en blauw voor.

De eerste politieagent
De eerste postzegel met de afbeelding van een politieagent is uitgegeven door Papua in 1932.

Zelfs de naam van deze politieagent is bekend, want die staat namelijk op de postzegel. Het gaat om Sergeant Major Simoi. Dit was een hoogste onderofficiersrang bij de politie. Simoi werd in 1877 geboren en trad in 1898 in dienst bij de British Neu Guinea Armed Constabulary. Constabulary betekent 'politiemacht.' Hij is 67 jaar geworden.

De tweede en derde politieagent
Een jaar later in 1933 verscheen in Sierra Leone een postzegel met de afbeelding van een politieagent. Op de zegel staat links een politieagent, rechts een soldaat. Dit is dus de eerste politiepostzegel in combinatie met een militair.

De eerste politieman te paard werd uitgegeven door Canada in 1935. Op deze zegel staat een medewerker van de Royal Canadian Mounted Police (RCMP) afgebeeld.
Dit is tevens de eerste politieman die voor de 2e keer werd afgebeeld door een postzegel uit 1982 (postzegel op postzegel).

Eerste Politiebureau
En als je dan toch bezig bent met zoeken, kan je ook kijken welk politiebureau er als eerste op een postzegels te vinden is. En dat was bij onze zuiderburen in Dendermonde.

In het stadhuis van Dendermonde was in het verleden tevens de politie gehuisvest. In 1920 werd er een postzegels van dit stadhuis uitgegeven met een frankeerwaarde van 65 cent. Een jaar later, in 1921, verscheen deze zegel opnieuw met en opdruk van 55 cent. Een tariefsverlaging dus.

Moraal van dit verhaal
Met dit verhaal toon ik aan dat je steeds weer op een andere manier naar je thematisch verzameling kan kijken. Voor mij is dat altijd dan weer een uitdaging om er een stukje over te schrijven. En dat gaat niet altijd van zelf. Want dat de eerste politieagent op een postzegel in 1898 in dienst trad van de Constabulary, vergt toch wel enig onderzoek. Gelukkig heb ik een goed netwerk binnen dit thema.

Thematisch verzamelen: Je raakt nooit uitgekeken op je verzameling!

IERLAND
(September 2015)

Ierland heeft 30 juli wel een heel bijzondere zegel (70c) uitgegeven. Afgebeeld wordt Pádraig Pearse's beroemde grafrede op 1 augustus 1915 voor Jeremiah O'Donovan Rossa op Dublins Glasnevin Cemetery, waar talrijke beroemde en invloedrijke Ieren liggen begraven.
O'Donovan Rossa was schrijver, politicoloog en pionier van de Irish Republican Brotherhood, bekend als de Fenians. Hij stierf op 83-jarige leeftijd in de VS en zijn lichaam werd teruggebracht naar Ierland.

Pearse's beroemde grafrede onderstreepte de gevoelens van de republikeinse vrijheidsstrijders, in het bijzonder met zijn laatste woorden: "They think that they have pacified Ireland. They think that they have purchased half of us and intimidated the orther half. They thinka that they have foreseen everything, think that they have provided against everything; but the fools, the fools, the fools! - they left us our Fenian dead and while Ireland holds these graves, Ireland unfree shall never be at peace." Pearse's grafrede wordt beschouwd als een van de belangrijkste rede's in de Ierse geschiedenis van de 20e eeuw, en een stimulans in de strijd naar onafhankelijkheid. Ierland werd in 1921 onafhankelijk en op 17 februari 1922 verschenen de eerste Ierse zegels.

Eerder, op 16 juli, gaf Ierland vier zegels uit met als titel Ireland-The Food Island, om te wijzen op het belang van zijn voedselindustrie. Op twee 70c-se tenantzegels een veeboer en een kaasmaker, en op twee € 1,05-se tenantzegels een visser en een landbouwer voor een korenveld. De zegels zitten ook in een velletje (€ 3,50).

Op 13 augustus werd Ierlands prominentste ontwerpster en architect herdacht, Eileen Gray (1878-1976) met de uitgifte van een blokje met vier 70c-zegels.

Op de zegels ontwerpen van haar uit de periode 1926-1929. Ook in een boekje (€ 12,00).

Om nog even in Ierland te blijven, voor 10 september staan vijf zegels gepland die een saluut brengen aan de vijf zintuigen, de smaak, het gevoel, het gezicht, het gehoor en de reuk. Waarden respectievelijk 70c, € 1,05, € 1,25, € 1,70 en € 2,80.

ZWEDEN
(September 2015)

Zweden heeft op 20 augustus behalve aan de 100e geboortedag van Ingrid Bergman ook uitgebreid aandacht besteed aan de wereld van de paddenstoelen. Zeven zegels, 2 x 5 zegels in een boekje (SEK 70) en tien zegels van de rol, twee motieven (SEK 70)