Filatelisten vereniging De Helmveste Helmond en Omstreken is opgericht in 1977

Jaar van het Boek
(september 2016)

Op het velletje Jaar van het Boek staan op tien postzegels tien bijzondere boeken uit de Koninklijke Bibliotheek afgebeeld, variërend van Turks fruit van Jan Wolkers en Het Achterhuis van Anne Frank tot de Ethica van Spinoza en Oom Jan leert zijn neefje schaken van Max Euwe. De boeken zijn met verschillende standpunten van bovenaf gefotografeerd: opengeslagen, voor- of achterkant, de rug van het boek of rechtop staand. PostNL liet de postzegels ontwerpen door grafisch ontwerper Niels Schrader, die de omgevallen boekenkast als uitgangspunt nam. Schrader: "Want als je die laat kantelen, komen de boeken verspreid in een horizontaal vlak terecht. Als je daar dan van bovenaf op neerkijkt, ontstaat een landschap van boeken. Vergelijk het maar met een satelliet- of luchtfoto zoals je op Google Earth ziet. Alleen hebben nu boeken de plek van gebouwen ingenomen."

Appel- en perenrassen in Nederland
(september 2016)

PostNL heeft maandag 15 augustus het nieuwe postzegelvel Appel- en perenrassen in Nederland uitgegeven. Op de tien postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1 zijn oude appel- en perenrassen afgebeeld die nog steeds, vaak op kleine schaal, in ons land worden geteeld. De afbeeldingen zijn afkomstig uit De Nederlandsche Boomgaard, een negentiende-eeuws standaardwerk met illustraties van meer dan honderd appel- en perenrassen.
Bij het bewerken van de vergeelde illustraties is ontwerper Bart de Haas terughoudend te werk gegaan: :"Ik wilde een realistische en aansprekende helderheid zonder het historische karakter van de oorspronkelijke litho's te verliezen."

PostNL besteedt met het nieuwe postzegelvel Appel- en perenrassen in Nederland aandacht aan de rijke historie van de teelt van deze twee fruitsoorten, de belangrijkste van ons land. Appels worden vooral geteeld in Gelderland, Utrecht, Flevoland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg; peren in Gelderland, Utrecht en Zeeland. In 2014 werden 353 miljoen kilo appels geoogst en bijna 350 miljoen kilo peren. Van de Nederlandse appels is 35 tot 40 procent bestemd voor de export, van de peren zo'n 80 procent.
Op de postzegels van het vel Appel- en perenrassen in Nederland staan illustraties van tien oude appel- en perenrassen die vrijwel allemaal nog steeds in ons land worden geteeld, zij het vaak op kleine schaal. Op elke postzegel is de desbetreffende appel of peer twee maal afgebeeld, als hele vrucht en van boven naar onderen doorgesneden zodat vruchtvlees en klokhuis zichtbaar zijn. De illustraties overlappen elkaar gedeeltelijk en lopen in sommige gevallen door op de velrand of op de tabs. Op elke postzegel is de naam van het ras vermeld en een korte beschrijving van de vorm. Op de tabs naast de postzegels wordt de naam van het appel- of peren ras herhaald, met een tekstje over de oorsprong. Voor de typografie zijn twee lettertypes gebruikt: de Sentinel van Jonathan Hoefler (2009) en de Folio Bold Condensed van Konrad Bauer en Walter Baum (1956).

Waarde 1 :
Waarde 1 :
Waarde 1 :
Waarde 1 :
Waarde 1 :
Cox's Oranje Pippeling
Bezy van Schonauwen
Rode Herftscaville
Williams
Schone van Boskoop
Waarde 1 :
Waarde 1:
Waarde 1:
Waarde 1:
Waarde 1:
Brielsche Caville
Winterrietpeer
Annanas Reinette
Pondspeer
Zoete Ermgaard


Technische specificaties

Zegelformaat 36 x 25 mm
Velindeling 108 x 150 mm
Tanding 14 1/2  : 14 1/2
Papier normaal met fosforopdruk
Gomming synthetisch
Druktechniek  offset
Oplage 167.000 velletjes
Drukkerij Cartor Security Printing Frankrijk
Drukkleuren postzegel geel, magenta, cyaan, zwart


De Groote Oorlog 1914-1918
(september 2016)

België heeft 6 oktober 2014 een begin gemaakt met de vijfjarige cyclus ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog.
Het eerste velletje, 1914-2014, De Groote Oorlog, met vijf zegels in de waarde 2 (€7,00; oplage 90.877) belicht 'De schok van de invasie en de gevolgen van de eerste aanvallen'. Op de zegels :het zwaar getroffen Dinant;het terugtrekken van de Belgische troepen van Luik naar Namen; het zwaar getroffen Leuven; de vluchtelingen; de aanval, Belgische soldaten aan de IJzer vallen aan, een Belgische officier kijkt naar de bombardementen op Antwerpen.

Op het velletje: de namen van de zwaar getroffen steden, vluchtelingen, verwoeste huizen in Dendermonde, Fort Loncin (Luik), het uitdelen van brood en een citaat uit Le Peuple van 7 augustus 1914.
De komende jaren worden behandeld:
1915-2015 Achter het front. Het gewone leven gaat door achter de gevechtslinies
1916-2016 Verzet. Verzetsvrouw Gabriëlle Petit wordt geëxecuteerd
1917-2017 Verkeer & communicatie en de Slag van Passendale
1918-2018 De bevrijding.

Het tweede velletje uit van de vijfjarige reeks DE Groote Oorlog: 1915-2015 Het leven achter het front. In het velletje vijf zegel 1 Europa (€ 5,50).
Op de zegels: Kinderen & gezondheid: consultaties en een portret van minister Henri Jaspar; Bevoorrading: centrale keuken Brussel/bloemzak uit USA; Regering Sainte-Adresse: groepsfoto Belgische regering, Residentie van de Belgische ministers/Belgische brievenbus in Sainte-Adresse; Vrouw & filantropie: verdeling van soep aan Belgische en Britse soldaten/armband Rode Kruis; De honger: Belgische soldaat deelt zijn rantsoen, voedselbon.

De Groote Oorlog deel drie van de vijfjarige reeks De Groote Oorlog, Het verzet. In een velletje met vijf zegels.
De ondergrondse pers (L'Âme Belge, De Vrije Stem en La Cravache); Gabriëlle Petit (1893), die op 1 april 1916 werd geëxecuteerd (portret en gevangeniscel in Sint-Gilles); Historicus Henri Pirenne in 1916 door de Duitsers opgepakt (Pirenne in de cel); tewerkstelling en een cartoon die de tewerkstelling aan de kaak stelt; watervliegtuig en de Slag bij Tabora, 1916 (commandant De Bueger en watervliegtuig).

Slag aan de Somme
(1 juli-18 november 1916):
1.090.000 doden
Op 1 juli 1916 begon een van de grootste veldslagen uit de krijgsgeschiedenis, de Slag aan de Somme (1 juli-18 november 1916); en op die eerste dag verloren alleen al de Britten 60.000 man, van wie 20.000 sneuvelden. Na de snelle opmars van het Duitse leger was na ongeveer anderhalf jaar de strijd vastgelopen in een stellingenoorlog. De gezamenlijke Franse en Britse legers probeerden daarop bij de rivier de Somme een doorbraak te forceren. Op 25 juni 1916 begon een vrijwel onafgebroken bombardement op de Duitse linies en op 1 juli werd het sein gegeven voor de aanval.