Filatelisten vereniging De Helmveste Helmond en Omstreken is opgericht in 1977

Verhuizen
(September 2021)
Ton Steenbakkers

Wie de laatste afleveringen van Vizier naast elkaar legt, ziet dat de advertentie op de achtezijde is gewijzigd.
Sinds enige tijd staat daar een advertentie van ons lid Mat van Dal. En hij is verhuisd. “en dat do ik nooit meer’, verzucht hij, wanneer ik hem bel. En ik kan me er iets bij voorstellen als ik bedenk, hoe groot zijn voorraad filatelistisch materiaal is.
Maar het brengt me wel op het idee, om wat meer te vertellen over wat, naar ik meende, ’verhuiskaarten’ heten. Een blik in de ‘Catalogus van de postwaarde-stukken van Nederland en Overzeese rijksdelen’, uitgegeven door de Nederlandse vereniging van poststukken en poststempelverzamelaars (Po en Po), maakt duidelijk dat ze ‘verhuiskaarten’ heten, maar ik lees daar op de kaarten ’Formulier voor adreswijziging’.

De kaart uit 1919
De kaart uit 1919
Ze zijn uitgegeven sinds 1919 en worden nog steeds uitgegeven. Mijn catalogus dateert uit 2008 en de laatst vermelde kaart is uit 2007, met een waarde aanduiding van 44 eurocent. Op de site van PostNL is dezelfde kaart te koop voor 9,60 euro per tien exemplaren. De waarde aanduiding is nu een ‘1’.
Er werden speciaal voor het buitenland bedoelde kaarten uitgegeven Echt gebruikt zijn ze zeldzaam, evenals ‘binnenlandse’ kaarten die bijgefrankeerd zijn voor gebruik naar het buitenland.
Omdat de frankeerwaarde zowat het laagst is van de postwaardestukken, zijn ze vaak gebruikt om een bijzonder stempel erop te laten plaatsen. Niet echt verzamelwaardig als postwaardestuk.
Aanvankelijk werden als waarde aanduiding een afbeelding van een bestaande postzegels gebruikt. In 1991 werd voor de eerste keer een speciaal ontworpen zegelbeeld gebruikt.

De kaart met speciaal ontworpen zegelbeeld, uitgegeven tussen 1923 en 1928
En dat is zo gebleven tot 2007. Toen werd de zakenpostzegel uit 2006 (NVPH 2485 later 2748) als zegelbeeld gebruikt.
Dat de verhuiskaarten zijn uitgegeven en een groot succes waren, heeft natuurlijk ook te maken met de lage verzendtarieven van de kaarten. Een (prent) briefkaart of briefje sturen was duurder. Een briefkaart versturen kostte in 1919 5 cent, een verhuiskaar 1½ cent.En anders is er nog de ‘Verhuisservice’. En die bestaat nog steeds

Goede raad die stond op de wikkel van een set verhuiskaarten
volgens de site van PostNL: Informeer in één keer relevante bedrijven en je post verhuist automatisch mee. Informeer in één keer relevante bedrijven en je post verhuist automatisch mee. Wij zorgen ervoor dat de post voor je oude adres automatisch met je mee verhuist. Ook geven wij gratis je adreswijziging aan veel bedrijven door. Je krijgt vervolgens een handig overzicht van welke bedrijven je hebt geïnformeerd. Zo weet je zeker dat je niets mist. En kan jij je met verhuizen bezighouden.
En nu maar hopen, dat Mat dit leest en misschien alle leden een verhuiskaart stuurt. Zelf schrijven hoeft niet, want sinds 1985 kun je de achterzijde laten printen door de post. Moet je natuurlijk nog wel de voorkant schrijven. Is misschien die advertentie toch handiger…. Mocht u een gebruikte verhuiskaart hebben, dan hou ik me aanbevolen.

Kaart uit 1991-1999. De eerste met een speciaal ontworpen zegelbeeld. De kaart verscheen in 12 varianten en in 3 waarden.

Kaart uit de periode 2001-2007. Van deze kaart kun je zowat een speciaal-verzameling aanleggen. Er zijn alleen al 3 aanbiedingsvormen: stroken van 5 kaarten met bovenaan een schutblad; aan een rol ten behoeve van de verhuisservice, de PTT/TPG/ TNT bedrukte ze voor je en sneed ze tot A6; in gesealde pakjes van 10.